Kastélyok.com - Magyarországi kastély kereső, utazás a kastélyok világában

Heves megyei túra - 1

Grassalkovich-kastély

Buttler-Kovács kastély

Szeleczky-kastély

Almásy-kastély
Saját tapasztalataink

A hatvani Grassalkovich-kastélyt most adták át egy teljes körű felújítás után. Nagyon szép lett kívül-belül, minden szuper modern, technikailag is napjaink színvonalát képviseli. A kastély nagy részében egy vadászati kiállítás található, nagyon igényesen, szépen lett összeállítva. A gyerekeknek is van rengeteg interaktív játék, érintőképernyős monitor, ahonnan nagyon sok infót tudhatnak meg. Nekem egy kicsit a szívfájdalmam az, hogy belül a kastély jellegéből az épületben több is maradhatott volna. Minden teljesen egyszínű fehérre lett lefestve, a díszteremben sincs egy freskó sem vagy egy kis aranyozás sem, sehol semmi. A kiállított bútorok viszont nagyon szépek.

A Buttler-Kovács kastély egy lezárt területen van. Mellette található az egykori kastélypark, ami ma egy látogatható arborétum, mindenképpen meg kell néznie az ide látogatóknak, olyan szép! A kastély aránylag jó állapotban van, hála a már kijavított tetőnek és néhány állagmegóvási munkának. A belső felújítások is meg-megkezdődtek, de mindenféle finanszírozási okok miatt jelenleg áll, az önkormányzat keresi a hasznosítás lehetőségét, esetleges befektető jelentkezését. Esetleges kastélylátogatás lehetőségéről (inkább csoportos verzióban) a 06-36/496-001-es telefonszámon lehet hétköznap érdeklődni.

A boconádi Szeleczky-kastély állítólag csak volt iskola, már nem használják annak. Egyik oldalában óvoda működik, másik felén egy úgynevezett "infópont", ahol a fiatalok tölthetik a szabadidejüket. Elég romos kinézete van az épületnek, a tetőre is ráférne a javítás helyenként, nyomasztó hangultata van így az egésznek. A főbejárat külső részén lévő gyönyörű rokokó falfestményeket, a szép ablakrácsokat meg egyáltalán az épület szépségét látva az embert szomorúság tölti el, hogy ilyen szépséget hagyunk így elpusztulni . . .

A tarnamérai Almásy-kastély főleg hétköznap és minden páros szombaton látogatható, a bejutás miatt erre érdemes figyelni:)