Kastélyok.com - Magyarországi kastély kereső, utazás a kastélyok világában


Segítség az oldalunk használatához


Ezzel a kis leírással segíteni szeretnénk, hogy jobban megismerhesse honlapunkat, könnyebben tudja használni azt, el tudjon igazodni az itt található lehetőségek között.

Minden lap tetején a fejlécben megjelenik egy kastélyos kép, egy LOGO, valamint mellette menüpontok. Ha erre a képre vagy a KEZDŐLAP feliratra kattintunk, akkor bármikor visszaugorhatunk a kezdőodalra. Bármelyik menüpontra kattintva az ahhoz tartozó oldalra jutunk.

A KASTÉLYOK menüpontra kattintva az adatbázisunkban szereplő összes kastély fő képe, valamint megtalálási helye (megye és helységnév) megjelenik. A RÉSZLETEK feliratra vagy a kastély fényképére kattintva a kiválasztott kastély saját részletes adatlapja egy külön oldalon vagy lapon fog megjelenni.

Még itt a KASTÉLYOK menüpontban felül láthatunk 3 legördülő listát, amelyekkel szűrni lehet a kastélyokat megyei elhelyezkedésük alapján, a kastély neve (egykori tulajdonosa) szerint valamint a kastély jellegére vonatkoztatva, mint például látogatható vagy nem, romos-e vagy nem, kastélyszállóként működik-e vagy nem, valamint még külön szelektálhatunk esküvő megtartására alkalmas valamint eladó kastélyokra is.

A legördülő listákból szűrt adatok alapján kirajzolásra kerülnek a szelektálásunknak megfelelő kastélyok. Ezek földrajzi elhelyezkedését a "Találatok megjelenítése a térképen" gombra kattintva egy térképen megnézhetjük. A kastélyok pontos pozicióját egy-egy jelölő jelzi. A jelölőre kattintva kiíródik a kastély neve, helyszíne, arra kattintva bejön a kiválasztott kastély részletes adatlapja. Ez a térkép ráadásul nagyítható és mozgatható is, nagyon jó segítség lehet ahhoz, hogy elhelyezkedésileg lássuk a kiválasztott kastélyokat, így könnyebben kitalálhatunk egy útvonalat a túránkhoz.

A kastély SAJÁT ADATLAPJÁN találunk egy hosszabb-rövidebb leírást a kastély történetéről. A narancssárga KÉPEK feliratú gombra kattintva megjelenik egy fényképalbum, a képek lapozhatóak, némelyik mellett tájékoztató szöveggel. A megjelenő képekben látható az albumban található összes kép miniatűrje, így ha valamelyik különösen tetszik, annak megtalálása miatt nem kell végigmenni az egész albumon, a miniatűrre kattintva a kívánt kép rögtön nézhető.
Ahol már jártunk, ott a saját tapasztalatoknál megadjuk, hogy mikor voltunk ott és néhány olyan dolgot vagy véleményt, amit mi fontosnak tartunk. Lehetnek ezek a megközelítéssel, nyitvatartással kapcsolatos dolgok, de van, ahová virág nyelven negatív tapasztalatot is írtunk, pl szállodánál, amit nagyon nem javasoltunk rossz tapasztalataink miatt. De ezt kiemelném mégegyszer, hogy ezek SAJÁT vélemények!
Amennyiben egy sötétszürke UTCAKÉP feliratú gombot is látunk, arra kattintva az épület utcaképe jön elő. Ez segítheti a helyi tájékozódást. Ilyen gomb nincs minden kastélynál!
A zöld színű TÉRKÉP feliratú gombra kattintáskor megjelenik a kastély poziciója a Google térképén.
Amennyiben regisztrált felhasználói vagyunk az oldalnak, akkor megjelenik egy barna nyomógomb is, amivel ezt a kastélyt felvehetjük a saját KEDVENC LISTÁNKRA, vagy törölhetjük onnan.
A piros színű ÚTVONALTERVEZŐ gombra kattintással kapunk egy térképet, ahol először a START mezőben ki kell választanuk az elindulásunk helyszínét, a program innen megtervezi az utunkat a kiválasztott kastélyhoz. A start poziciónk elmentődik, így egy újabb útvonaltervezésnél már innen indul az utunk, de ettől függetlenül az indulás helyszínét bármikor módosíthatjuk a legördülő listából való új helyszín kiválasztásával. Arra is lehetőségünk van a térképen megjelenő útvonalnál, hogy ha mondjuk kitalálunk egy majdnem útbaeső plusz célpontot, akkor az egérrel a megtervezett útvonalat megfogjuk és 'elhúzzuk' a kívánt helységnévre és mint egy köztes pont fog az megjelenni, be lesz tervezve az utitervünkbe.

A kastélyok listázásánál láttuk azt, hogy ha a fejléc alatt megjelenő "Találatok megjelenítése a térképen" gombra kattintunk, akkor egy térképen láthatjuk a kiválasztott kastélyokat, pontosabban azok pozícióit piros jelölővel. Lehetőségünk van egy saját "kastélylátogatottsági térkép" definiálására is, mi konkrétan ezt arra használjuk, hogy lássuk, melyik kastélyt látogattuk már meg és melyiket nem. Ha a kastély saját adatlapján az adott kastélyt felvesszük a KEDVENCEK közé, akkor ezek a felvett kastélyok a térképen már zöld színű jelölővel fognak megjelenni, nem pirossal, így ez segítség lehet egy túra megtervezésénél, hogy egy helyre ne menjünk többször. De ez az egész csak akkor működik, ha regisztráltunk az oldalon és beléptünk a fejlécben található menüpontban.

A TÚRAAJÁNLATOK menüpontban olyan túrákat ajánlunk, ahol 3-4 egy irányba eső kastély meglátogatását javasoljuk. A megjelenő felsorolásban, ahol látjuk a felajánlott túra helyszíneit és kastélyainak képét, a kiválasztott túra alatti bármelyik ikonra való kattintással az adott túra részletesebb adatlapját kapjuk meg. Az adatlap alján az útvonaltervező ikon hatására megjelenik a térképen a javasolt útvonalterv a kastélyos menüpontban megszokott módon, annyival bővebbben, hogy itt az utolsó célponttól a kiindulási helyig is tervez a program, magyarul a javasolt célok után 'haza is hoz' az útiterv. Itt is igaz, hogy gépünk megőrzi az utoljára beállított start poziciót, persze ez igény esetén módosítható és az útvonalhoz köztes célpont hozzáadása lehetséges.

A KÜLÖNLEGESSÉGEK menüpontban olyan érdekes, nem kastélyokhoz kapcsolódó kirándulásokat szeretnénk mutatni, amelyek érdekesek valamilyen szempontból, különlegesek, annyira nem ismertek, mi nagyon élveztük amikor ott jártunk és ezzel szeretnénk egy-egy ötletet adni a szabadidő élvezetes és hasznos eltöltéséhez.

A REGISZTRÁCIÓ menüpontban lehetősége van az oldalunkra regisztrálni. Ha regisztrált felhasználónk lesz, akkor tud magának definiálni egy saját "látogatottsági térképet", valamint feliratkozhat hírlevelünkre is. Személyes adatokat a regisztrációhoz nem kérünk, meg kell adni egy nevet (ez lehet egy becenév is), egy mail címet és egy jelszót, ezt biztonsági okokból kétszer. Ha ezeket megadta, néhány másodpercen belül kapni fog egy regisztrációs emailt, amelyben talál egy aktiváló kódot link formájában. (Némelyik Szolgáltató levelező rendszere a SPAM mappába teszi a levelünket.) Erre kattintva aktiválhatja regisztrációját. Amennyiben regisztrációját törölni szeretné, az email cím és a jelszó megadásával ez lehetséges. Amennyiben elfelejtette jelszavát, ezt megadhatja újból a mail címe után, majd a megkapott regisztrációs mail-ben lévő aktiváló kóddal aktiválhatja azt.

Minden oldal alján kékes alapon megjelenik egy lábléc, amelyben még további funkciók érhetőek el. Például ott találunk regisztrációs lehetőséget az oldalra, hírlevélre való feliratkozási lehetőséget, egyéb funkciókat.