Grassalkovich-kastély - Hatvan - KASTELYOK.COM

Grassalkovich-kastély

Az alápincézett, copf stílusba hajló, késő barokk, U alakú épület egyemeletes, 32 szobával. Homlokzata 62 m hosszú, 8+3+8 tengelyes osztású. A szárnyépületekhez azok külső sarkainál kétfelől, L alakban földszintes sarokpavilonnal záródó gazdasági szárnyak csatlakoznak. A felmagasodó homlokzat közepén kosáríves kapu nyílik. Ennek két oldalán egy-egy korinthoszi oszlop áll, rajtuk figurális díszítésként egy-egy félalakos atlasszal, amik egy baluszteres erkélyt tartanak. Az oromzat közepén, a koronázó párkány fölött a Grassalkovich család kőcímere utal az építtetőre. A középrész közepén zsindellyel fedett, kupolaszerű boltozat magasodik. A főépület és a keleti szárny földszintjén a terek boltozatosak, az emeleti helyiségek síkfödémesek. A nyugati szárny a 20. század közepéig faszerkezetes magtártér volt, ma vasbeton födémek osztják fel. A négyzetes alaprajzú, stukkódíszes díszterem az emeleten van. A nagyterem görög mitológiai jelenetet ábrázoló gipszreliefje csak részlegesen maradt meg. A nagyterem négy sarkában egy-egy lefestett freskót fedeztek fel a kutatók; ezek közül hármat konzerváltak és a Hatvany Lajos Múzeumba szállítottak. Több más termet is stukkók díszítenek. Egyes helytörténészek szerint a kastélyban kápolna is volt, és ez a földszinten kialakított, cseh süvegboltozatos helyiség lehetett. A kastély húsz holdas parkját a második világháború előtt értékes növényritkaságok díszítették, főként a Deutsch-Hatvany család jóvoltából. A park középső része franciás jellegű volt, a két szélén angol parkerdővel. A parkban hajdanán 35 szobor, 13 faragott kőpad és egy Olaszországból hozatott, díszes szökőkút állt. Ezekből mára csak néhány szobortöredék mellett az erősen lepusztult szökőkút maradványai láthatók. A park maradéka a déli, a Kossuth tér felé néző oldalon a falazott pilléres, vasráccsal kerített előkert és az északi oldalon az egykor hatalmas park csonkja. Forrás: Grassalkovich-kastély


Saját tapasztalataink

A kastélyt most adták át egy teljes körű felújítás után. Nagyon szép lett kívül-belül, minden szuper modern, technikailag is napjaink színvonalát képviseli. A kastély nagy részében egy vadászati kiállítás található, nagyon igényesen, szépen lett összeállítva. A gyerekeknek is van rengeteg interaktív játék, érintőképernyős monitor, ahonnan nagyon sok infót tudhatnak meg.
Nekem egy kicsit a szívfájdalmam az, hogy belül a kastély jellegéből az épületben több is maradhatott volna. Minden teljesen egyszínű fehérre lett lefestve, a díszteremben sincs egy freskó sem vagy egy kis aranyozás sem, sehol semmi. A kiállított bútorok viszont nagyon szépek.
A képek 2014 áprilisában készültek.Megtekintések száma: 5058