Kastélyok.com - Magyarországi kastély kereső, utazás a kastélyok világában

Fejér megyei túra - 2

Brunszvik-kastély

Zichy-kastély

Károlyi-kastély

Habsburg-kastély
Saját tapasztalataink

2013 májusában jártunk ezen a túrán. A Brunszvik-kastély nagyon szép, akárcsak a kastély parkjában található hatalmas tó is. A parkja ápolt, gondozott, tele különleges fákkal és növényekkel. Az egyik épületben nyert elhelyezést a Beethoven Múzeum valamint az Óvodamúzeum.

A soponyai Zichy-kastély egy érdekes történet:) A kastély egy zárt területen található, ami egy gyártelep féle mellett van. (a gyártelepen mintha megállt volna az idő, találtunk egy ÁFOR benzinkutat, amelyen a szuper benzin még 5 Ft/literrel szerepelt:) ) A gyártelep felől azonban nyitva van egy kapu a kastély külső kertjébe, amin bementünk. Látszik a kastélykerten, hogy jó pár éve nincs gazdája, a több méteres gaz dzsungel szerűen borít mindent. A kastély külső parkja körbejárható, a belső udvarra nem lehet bemenni, az le is van zárva és kutyás őr is védi. Mellette a tó és a parkja gyönyörű, megér egy sétát.

A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély frissen van felújítva, nagyon szép kívül-belül. Idegenvezetéssel látogatható, sok infót hallunk közben. Megcsodálhatjuk a termeket, a berendezését, az ebédlőt, ahol bábukon egy korabeli divatbemutatót is láthatunk. A végén lemegyünk a há pincéjébe is, majd kint megcsodálhatjuk a csipketeraszt és egy nagyot sétálhatunk a parkban is.

Az alcsúti "kastély" egy nagyon érdekes rom: gyakorlatilag a kastélyból a háborúnak, egy tűznek valamint a helyi lakosok "elhordó segítségének" köszönhetően csak a főbejárati fala, homlokzata maradt meg. Fura egy látvány, egy kicsit hátborzongató. A kastély valamikori parkja ma egy csodálatos arborétum, benne egy hatalmas tóval, rengeteg különleges és nagyon szép növényt láthatunk, ajánlott végignézni.