Zichy-kastély - Soponya - KASTELYOK.COM

Zichy-kastély

A mai épület elődjét 1751 és 1757 között építette Zichy János barokk stílusban, mely akkor egy földszintes L-alakú kúria volt. A következő építkezés 1772-1773 között történt, az eredeti épületet a jobb oldali szárnyba beépítették, ekkor nyerte el U-alakú alaprajzát. Ekkor építették az emeletet a főszárnyra, és ekkor készült el az udvar lépcsőháza. Az építkezés valamikor 1807-ben fejeződött be, ezt az évszámot megörökítő címert a főhomlokzat oromzatáról 1945-ben leverték. A 2. világháború alatt a kastélyt kifosztották, ezek után sokáig üresen állt. 1958-tól iskola és gyermekotthon céljára alakították át az épületet Ádám Zsigmond vezetésével, ezután az épületben 1998-ig a Soponyai Gyermekváros működött. 1984 és 1989 között felújították. Az épület jelenleg a Magyar Nemzeti vagyonkezelő tulajdonában van, hasznosítására jelentkezőket várnak. A kastély jelenleg üresen áll és nem látogatható.
Forrás: WikipediaSaját tapasztalataink

2015 márciusában bejutottunk a kastélyba. Ugye ez valamikor gyermekotthonként üzemelt, volt itt iskola és óvoda is. Az épület kb 15 éve üresen áll, mintha megállt volna bent az idő. Több tanteremben még a táblák fent vannak a falon, különböző oktatási segédanyagokat találtunk, a közös helységek egészben, szinte minden olyan, amit egy kiadós festés után újra lehetne használni . . . Nincs semmi szétverve, széthordva, mint sok más használaton kívüli kastélynál, hála a folyamatos őrzésnek. A központi lépcsőház gyönyörű, még így kopottan is.
Azért ennél kicsit bonyolultabb a dolog: szükséges egy rendes felújítás, mert az eltelt időben elmaradt napi karbantartásoknak megvan a következménye, kisebb beázások, potyogó vakolatok, málló festék a falakon. Az épület amúgy statikailag egyben van. A hatalmas méretei miatt viszont nem tudom, mire lehetne úgy hasznosítani, hogy valamilyen szinten az hasznot is hozzon. Ez a kastély most bekerült a Nemzeti Kastélyprogramba, ami azt jelenti, hogy nemsokára teljesen fel fogják újítani, ami örvendetes.
Nagyon szépen köszönjük a Nemzeti Vagyonkezelőnek és a Forster Központnak, hogy lehetővé tették nekünk a fotózást!Megtekintések száma: 10334