Kastélyok.com - Magyarországi kastély kereső, utazás a kastélyok világában

Csongrádi túra

Gerliczy-kastély

Károlyi-kastély

  • Megye: Csongrád-Csanád vármegye
  • Helység: Derekegyháza
  • Koordináta: 46.580855, 20.356946
  • Weboldal: tovább a külön oldalra

Károlyi-kastély
Saját tapasztalataink

2013 júliusában jártunk ezen az útvonalon. A deszki Gerliczy-kastély egy ma is működő, nagyon szép állapotban lévő szakkórház, lehet be lehetett volna menni csak úgy körülnézni, de mi nem mentünk. Viszont van a kastélynak egy csodálatosan szép parkja, közepén egy hatalmas tóval, különleges növényzettel. Le a kalappal, hogy ennyire odafigyel a kórház vagy az Önkormányzat ennek a megóvására, elég ritka dolog ez. A parkban egy nagy séta alatt szinte kicserélődik az ember, olyan klassz a klíma és a hely hangulata, mintha megállna az idő!

Jelenleg elmeszociális otthonként működik. A kapunál a biztonsági őr megengedte, hogy az udvarra bemenjünk, sétáljunk és fényképezzünk, de arra megkért, hogy kerüljük a kapcsolatot a betegekkel és ne is menjünk hozzájuk közel. Az épület állapota kívülről az "elmegy, határeset" kategória, vannak ennél rosszabb állapotú kastélyok is. A parkja viszont szép.

Számunkra a nagymágocsi Károlyi-kastély volt az egyik legnagyobb meglepetéssel bíró helyszín, amivel eddigi kirándulásaink alatt találkoztunk. Eléggé eldugott helyen van a kastély, a kapuőr beengedett, néhány jó tanács kíséretében. Ez is egy szociális intézmény, a bentlakókkal kerülendő a kapcsolat. Hatalmas a park, több perc a kastélyig eljutni. A növényzet klassz, habár a park kicsit elhanyagolt kinézetű. Amikor előtűnik a kastély a semmiből, az embernek leesik az álla. Először a méretei miatt, aztán a szépsége miatt. Rengeteg díszítés található az épületen, aránylag jó állapotú az egész, habár helyenként az idő vasfoga meg a hiányzó bádog megtette hatását. A tető kis manzárd ablakainak hiánya miatt az valószínűleg a galambok álomhelye. A kastély mögött van az igazi park egy gyönyörű, de sajnos már omladozó és nem működő szökőkúttal, közepén a "Szabin nők elrablását" jelképező szoborcsoporttal. Utána egy hatalmas tóval, a tó túloldalán egy csodaszép filagóriával.
De az igazi meglepetés a kastélyon belül van. Csodaszép a belseje, mintha a grófék tegnap költöztek volna ki. A tárgyalóban (vagy talán étkező?) ólomkristály ablakok, az emeletre egy gyönyörű fa lépcső vezet fel, oldalt a falakon elejtett vadak trófeái. Egy kisebb helységben egy teljes kápolna működik, gyönyörű márvány az oltár és minden, ezt a gróf 8 évesen elhunyt kisfiának az emlékére alakíttatta ki. Amúgy a betegek és a személyzet is nagyon kedves, segítőkész.