Károlyi-kastély - Nagymágocs - KASTELYOK.COM

Károlyi-kastély

A nagymágocsi Károlyi kastélyt 1896 és 1897 között Károlyi Imre építtette, eklektikus neobarokk stílusban. A kastélyt és hozzátartozó épületek egy részét Ybl Miklós tervezte . Az összes épületek eredeti állapotban maradt meg, jóllehet a kastélyhoz az idők folyamán hozzáépítettek, és egyes részeit lebontották. A kastélyt 41 hektáros gondozott park öleli körül, ami a parképítő művészet remekei közé tartozik; 18. századból származó barokk szobrok díszítik. Az angol kert kiemelkedő értékei a ritka őstölgyek és fenyőfélék, de itt áll az 1883-ban épült egytornyú, neoromán stílusú, egyhajós, hossz-házas, római katolikustemplom is. A turisztikai vonzerőt növeli a kastélyhoz tartozó, 10 hektáros tó is. Napjainkban a Károlyi-kastély szociális otthonként működik. Forrás: Wikipedia


Saját tapasztalataink

2013. júliusában jártunk itt. Számunkra ez volt az egyik legnagyobb meglepetéssel bíró helyszín, amivel eddigi kirándulásaink alatt találkoztunk. Eléggé eldugott helyen van a kastély, a kapuőr beengedett, néhány jó tanács kíséretében. Ez is egy szociális intézmény, a bentlakókkal kerülendő a kapcsolat. Hatalmas a park, több perc a kastélyig eljutni. A növényzet klassz, habár a park kicsit elhanyagolt kinézetű.
Amikor előtűnik a kastély a semmiből, az embernek leesik az álla. Először a méretei miatt, aztán a szépsége miatt. Rengeteg díszítés található az épületen, aránylag jó állapotú az egész, habár helyenként az idő vasfoga meg a hiányzó bádog megtette hatását. A tető kis manzárd ablakainak hiánya miatt az valószínűleg a galambok álomhelye. A kastély mögött van az igazi park egy gyönyörű, de sajnos már omladozó és nem működő szökőkúttal, közepén a "Szabin nők elrablását" jelképező szoborcsoporttal. Utána egy hatalmas tóval, a tó túloldalán egy csodaszép filagóriával.
De az igazi meglepetés a kastélyon belül van. Csodaszép a belseje, mintha a grófék tegnap költöztek volna ki. A tárgyalóban (vagy talán étkező?) ólomkristály ablakok, az emeletre egy gyönyörű fa lépcső vezet fel, oldalt a falakon elejtett vadak trófeái. Egy kisebb helységben egy teljes kápolna működik, gyönyörű márvány az oltár és minden, ezt a gróf 8 évesen elhunyt kisfiának az emlékére alakíttatta ki. Amúgy a betegek és a személyzet is nagyon kedves, segítőkész.

2016 júliusában visszatértünk. Az épület még mindig ugyanolyan szép, egyszerűen nem lehet betelni vele. Reméljük képeink valamit visszaadnak abból, ami ott található. Kár, hogy nem látogatható, habár a parkba beengednek sétálni. Köszönjük a fényképezési lehetőséget!Megtekintések száma: 30703