Kastélyok.com - Magyarországi kastély kereső, utazás a kastélyok világában

Székesfehérvári túra

Bory-kastély (vár)

Kégl-kastély

Simay-Holczer kastély

  • Megye: Fejér vármegye
  • Helység: Székesfehérvár-Kisfalud
  • Koordináta: 47.204118, 18.503454
  • Weboldal: tovább a külön oldalraSaját tapasztalataink

2013 júliusában jártunk erre. Székesfehérváron megnézhetünk romokat és csodaszép várkastélyt is egy napon. Szerintem érdemes a Bory-várnál kezdeni. Ha az ember nem figyel annyira abban a kis utcában, nem keresi tudatosan a várat, szinte észre sem veszi a családi házak között megbúvó gyönyörűséget. A hely lenyűgöző, főleg miután bent megismerjük annak történetét. Szinte hihetetlen, hogy a Mester az egészet egyedül építette, közben még rengeteg ideje maradt szobrászkodni, festeni és sok egyéb művészi tevékenységre. Nem mellesleg valami különleges módon szerette párját, akihez csodálatos verseket írt, ez bent a kiállítóteremben látható is. Javaslom, hogy ide hétvégén látogassanak el, mert hét közben a belső, múzeumi rész nem látogatható, csak a vár, érdemes előtte tájékozódni. A várral szemben jobbra találunk egy nagyon jó, olcsó éttermet valamint fagyizót is.

Innen nem messze található a Simay-Holczer-kastély, illetve annak romjai. Ami mozdítható, azt már "szorgos kezek" elvitték, konkrétan csak a falakat találjuk. Már kerítésnek sincs nyoma, be lehet menni, nézelődni.

Végül nézzük meg a Kégl-kastélyt. Egy nagy puszta közepén található a kastély. Ha a térképet jobban megnézi, látható egy földút féle balra felfelé. Az autót érdemes a 47.231918, 18.492263 ponton hagyni, ott van egy kis híd és onnan kb 3 perc sétával elérhető a kastély. Sajnos nagyon romos állapotban van. Úgy tűnt, mintha elkezdték volna felújítani (új tető, egyéb gipszstukkók is újak) de aztán mintha elvágták volna. A kastély előtt lévő szökőkút romjai sem okoznak sok örömet.