Kastélyok.com - Magyarországi kastély kereső, utazás a kastélyok világában

Fejér megyei rom-túra

Meszlényi-kastély

Kégl-kastély

Simay-Holczer kastély

  • Megye: Fejér vármegye
  • Helység: Székesfehérvár-Kisfalud
  • Koordináta: 47.204118, 18.503454
  • Weboldal: tovább a külön oldalraSaját tapasztalataink

2015 márciusában jártuk végig ezt a túrát. A Meszlényi-kastély Velencén az autóút mellett van, egy autóbusz forduló mellől lehet egy szép kis parkon keresztül felsétálni megtekinteni az épületet. Különösebben lezárva nincs a terület, valamikor ugyan volt valami kerítés, ez ma már csak nyomokban látható.
Úgy néz ki, mintha az épületet elkezdték volna felújítani, de az abba maradt. A tető nagy részén új a cserép, de van olyan szakasza, ahol mintha egy kisebb tűz miatt beszakadt volna az egész. A sok helyen történő beázásnak köszönhetően a födém leszakadt és a padlón találjuk. Borzalmas, életveszélyes állapotú a kastély, ebből már épület nem lesz, statikailag vége, csak a teljes bontás segít, ez képeinkből is egyértelműen kiderül.

A Kégl-kastély egy nagy puszta közepén található. Ha a térképet jobban megnézzük, látható egy földút féle balra felfelé. Az autót érdemes a 47.231918, 18.492263 ponton hagyni, ott van egy kis híd és onnan kb 3 perc sétával elérhető a kastély. Sajnos nagyon romos állapotban van. Úgy tűnt, mintha elkezdték volna felújítani (új tető, egyéb gipszstukkók is újak) de aztán mintha elvágták volna. A kastély előtt lévő szökőkút romjai sem okoznak sok örömet.

Az útról nem lehet nem észrevenni a Simay-Holczer-kastélyt, illetve annak romjait. Ami mozdítható, azt már "szorgos kezek" elvitték, konkrétan csak a falakat találjuk. Már kerítésnek sincs nyoma, be lehet menni, nézelődni.