Kastélyok.com - Magyarországi kastély kereső, utazás a kastélyok világában

Borsodi túra - 3

Szirmay-Waldbott kastély

Lónyay-kastély

  • Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye
  • Helység: Bodrogolaszi
  • Koordináta: 48.289123, 21.517225
  • Weboldal: tovább a külön oldalra

Rákóczi-várkastély 
Saját tapasztalataink

Szirmay-kastély - Tolcsva: Az épületen kívül semmi különös nincs, átlagos kinézetű. Eddig a nyárig egy szakiskola működött itt, de megnyertek egy pályázatot, így a kastélyt vissza tudják állítani eredeti formájába és az iskola máshová költözött. Belül található egy gyönyörű nagyterem, ahol szinte minden eredeti szépségében pompázik, ez látható képeinken is. Látogatható, nagyon kedvesen végigvezettek minket és meséltek a kastély történetéről.

Lónyay-kastély - Bodrogolaszi: A kastélyt a Pannonhalmi Bencés Főapátságtól kapta meg a Chemin Neuf közösség, akik saját erőből végzik a felújítást. Amikor ott jártunk, éppen francia cserkészlányok segítettek a különböző lom- és rom eltakarítási munkálatokban - mint egy régi építőtáborban. Elég romos állapotú az épület, de szisztemetikusan haladnak lépésről lépésre a munkákkal. A tető rendben van, az épület nem ázik. Most belső falazási munkák folynak éppen. Az emeleten pl. egy drótfonatos álmennyezet mögött elő-előtűnnek a régi, szép, íves árkádok, falak, valószínűleg ezeket az álmennyezeteket, álfalakat el is fogják bontani. Mivel az épületen az idők folyamán elég sok átépítés, átalakítás történt, elveszítette műemlék jellegét, a műemlékvédelem hatásköréből kiesett. Nagyon szép, hatalmas parkja van a kastélynak, mint egy arborétum, sok a különleges növény és fa. Itt található pl az ország 10-ik legnagyobb cédrusfája is. A parkban találjuk a Házaspárok Útját, amely gyakorlatilag egy sétaút a park egész területén, a séta időtartama olyan bő 1 órányi lehet és 15 különböző ponton táblákon elgondolkodtató bölcsességeket olvashatunk. Van ugyan a parkban egy tó, pontosabban már csak a helye, mert kiszáradt, helyén sűrű nádast találunk. Van viszont egy beton medence, egy időben még a falubeliek is idejártak strandolni, manapság viszont már fürdésre nem használható. A kastély elvileg bejelentkezéssel látogatható, lehetőleg csoportosan várják az érdeklődőket. Bejelentkezni Csomor Ottónál a 06-20/8289573-as számon lehetséges.

A Rákóczi-várkastély: nagyon szépen fel lett újítva, különböző kiállításokat, többek között a Rákóczi örökséget nézhetjük itt meg. Van egy nagyobb tó is egy gyönyörű kerttel, jókat lehet sétálgatni, ajánlott uticél :)