Lónyay-kastély - Bodrogolaszi - KASTELYOK.COM

Lónyay-kastély

A Lónyai Kastély, melyet 1860-ban építettek herceg Lónyai Elemér és felesége, Stefánia főhercegnő nyári birtoka volt. A főúri pár a második világháború alatt Pannonhalmán talált menedéket az oroszok elől, és haláluk után a bencés rendre hagyták minden vagyonukat. A kommunizmus idején a kastély MÁV nevelőotthonként működött, majd a rendszerváltozás után visszakerült a bencések tulajdonába. A kastély jelenleg a Chemin Neuf Közösség közösségi háza.. Forrás: Lónyay kastély


Saját tapasztalataink

2014 augusztusában jártunk itt. A kastélyt a Pannonhalmi Bencés Főapátságtól kapta meg a Chemin Neuf közösség, akik saját erőből végzik a felújítást. Amikor ott jártunk, éppen francia cserkészlányok segítettek a különböző lom- és rom eltakarítási munkálatokban - mint egy régi építőtáborban.
Elég romos állapotú az épület, de szisztemetikusan haladnak lépésről lépésre a munkákkal. A tető rendben van, az épület nem ázik. Most belső falazási munkák folynak éppen. Az emeleten pl. egy drótfonatos álmennyezet mögött elő-előtűnnek a régi, szép, íves árkádok, falak, valószínűleg ezeket az álmennyezeteket, álfalakat el is fogják bontani.
Mivel az épületen az idők folyamán elég sok átépítés, átalakítás történt, elveszítette műemlék jellegét, a műemlékvédelem hatásköréből kiesett.
Nagyon szép, hatalmas parkja van a kastélynak, mint egy arborétum, sok a különleges növény és fa. Itt található pl az ország 10-ik legnagyobb cédrusfája is.
A parkban találjuk a Házaspárok Útját, amely gyakorlatilag egy sétaút a park egész területén, a séta időtartama olyan bő 1 órányi lehet és 15 különböző ponton táblákon elgondolkodtató bölcsességeket olvashatunk.
Van ugyan a parkban egy tó, pontosabban már csak a helye, mert kiszáradt, helyén sűrű nádast találunk. Van viszont egy beton medence, egy időben még a falubeliek is idejártak strandolni, manapság viszont már fürdésre nem használható.
A kastély elvileg bejelentkezéssel látogatható, lehetőleg csoportosan várják az érdeklődőket. Bejelentkezni Csomor Ottónál a 06-20/8289573-as számon lehetséges. Köszönjük Csomor Úrnak a fényképezési lehetőséget és az idegenvezetést valamint Varga Zsuzsannának a lehetőséget és a régi fényképeket!Megtekintések száma: 11595