Festetics-kastély - Alsóbogátpuszta - KASTELYOK.COM

Festetics-kastély - Alsóbogátpuszta - KASTELYOK.COM

Festetics-kastély

A barokk kiskastélyt 1760 körül a Vrancsics-család építtette. Napjainkig többször váltott funkciót az épület, volt amikor libaneveldének használták. Az elvadult növényzettel benőtt, nagyon leromlott állapotú épületet 2007-ben vásárolta meg Nagyházi Csaba és felesége, és több éves kemény munkával korhűen helyreállították és berendezték a gyönyörű kúriát. A kutatómunka során kiderült, hogy a földszintes, kéttraktusos, téglalap alaprajzú, kontyolt manzárdtetős épület tizenhat helyiségéből kilencben Dorfmeister István alkotta falfestések találhatók. Hét helyiségben már sikerült helyreállítani ezeket, a fő mű a díszterem mennyezeti freskója, amely a négy évszak allegóriáját ábrázolja. A 9x5 méteres, 1771-es évszámú freskón megtalálható Dorfmeister aláírása. Hamarosan átadásra kerül a felújított, konferenciák lebonyolítására alkalmas egykori magtár épülete is. Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága 2012-ben ICOMOS-díjat adományozott a Kiskastély kiemelkedő és példamutató módon megvalósított helyreállításáért, új funkcióba helyezéséért és az épületkutatás során feltárt díszítőfestés restaurálásáért. 2013-ban pedig a kulturális örökség megőrzéséért járó európai uniós kitüntetést, az Europa Nostra-díjat ítélték oda a felújításért.
Az építkezés erőt adott a súlyosan beteg Nagyházi Csabának, - aki saját maga is sokat dolgozott a felújítás során - de a befejezést már sajnos nem érhette meg. Felesége, Soóky Marietta vezeti a kastélyt és biogazdaságot, munkát adva több helybélinek is. Forrás: GeocachingSaját tapasztalataink

Nem megerősített információ alapján a kastély előzetes bejelentkezéssel látogatható, Czene Renátát kell keresni a +36306532201-es számon. A belépőjegy felnőtteknek 1500 Ft., gyerekeknek 6 éves kortól 500 Ft.