Vrancsics-kastély (Kiskastély) - Alsóbogátpuszta - KASTELYOK.COM

Vrancsics-kastély (Kiskastély)

A barokk kiskastélyt 1760 körül Vrancsics tábornok építtette. Később báró Puteány Sándor, majd a Gludovácz és Inkey családok birtokába került. 1856-ban gróf Zichy Károlyé lett, ezért több helyen mint Zichy-kastély szerepel, de itt helyben Kiskastélyként ismerik.
Napjainkig többször váltott funkciót az épület, volt amikor libaneveldének használták. Az elvadult növényzettel benőtt, nagyon leromlott állapotú épületet 2007-ben vásárolta meg Nagyházi Csaba és felesége, akik több éves kemény munkával korhűen helyreállították és berendezték a gyönyörű kúriát. A kutatómunka során kiderült, hogy a földszintes, kéttraktusos, téglalap alaprajzú, kontyolt manzárdtetős épület tizenhat helyiségéből kilencben Dorfmeister István alkotta falfestések találhatók. Hét helyiségben már sikerült helyreállítani ezeket, a fő mű a díszterem mennyezeti freskója, amely a négy évszak allegóriáját ábrázolja. A 9x5 méteres, 1771-es évszámú freskón megtalálható Dorfmeister aláírása. Hamarosan átadásra kerül a felújított, konferenciák lebonyolítására alkalmas egykori magtár épülete is. Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága 2012-ben ICOMOS-díjat adományozott a Kiskastély kiemelkedő és példamutató módon megvalósított helyreállításáért, új funkcióba helyezéséért és az épületkutatás során feltárt díszítőfestés restaurálásáért. 2013-ban pedig a kulturális örökség megőrzéséért járó európai uniós kitüntetést, az Europa Nostra-díjat ítélték oda a felújításért.
Az építkezés erőt adott a súlyosan beteg Nagyházi Csabának - aki saját maga is sokat dolgozott a felújítás során - de a befejezést már sajnos nem érhette meg. Felesége, Soóky Marietta vezeti a kastélyt és mellette működő a biogazdaságot, munkát adva több helybélinek is.
Forrás: GeocachingSaját tapasztalataink

2018 októberében jártunk itt. A Kiskastély itt Alsóbogátpusztán található, de mint tudjuk, van egy másik is). Ez viszont valami csodaszép, néhány éve lett felújítva, nagyon komolyan ragaszkodva az eredeti állapotokhoz. Ahol lehetett, a helységekben az eredeti freskókat is visszaállították, legszebb a nagyteremben lévő, aminek a mérete is lenyűgöző.
A Kiskastély mellett a birtokon található magtárat is nagyon szépen rendbe tették, ott szállás foglalható akár iskolás csoportok részére is. Az egész birtok lenyűgöző, egy klassz kis biogazdaságot is létrehoztak itt, aminek termékeit megvásárolhatják az érdeklődők.
A kastély előzetes bejelentkezéssel látogatható, a +36306532201-es számon lehet bejelentkezni és ezzel kapcsolatban több információhoz jutni.Megtekintések száma: 7231