Kastélyok.com - Magyarországi kastély kereső, utazás a kastélyok világában

Fejér megyei túra - 3

Esterházy-kastély

Lamberg-kastély

Cziráky-kastély

Batthyány-kastély
Saját tapasztalataink

A csákvári Esterházy-kastély jelenleg tüdőszanatóriumként működik. A parkolóból az autót letéve egy "szokásos" gesztenyefa soron végigsétálva juthatunk be a kastély területére (a kapuőr előtt egy nagy köszönés után határozottan sétáljunk el, mintha egy beteghez mennénk látogatóba) az épület földszintjén körbenézhetünk. Áthaladva a bejárati aulán a parkba jutunk, ami hatalmas és szép, megér egy sétát. Találunk érdekes építményeket, emlékhelyet, egyebeket. A levegőt szinte harapni lehet, olyan tiszta. A kastély és parkjának meglátogatása után azt ajánlanám, hogy itt Csákváron van az ország egyik legjobb cukrászdája, ahol már többször is megalkották az év fagylaltját!!

A móri Lamberg-kastély bejárata a főtér csodaszép parkjából nyílik, külső állaga még elfogadható, de látszik, hogy már nem bírja sokáig. Idegenvezetéssel látogatható, a pincében egy borászati kiállítást tekinthetünk, majd fent az emeleten a kastély és tulajdonosainak történetét ismerhetjük meg. Van egy hatalmas, gyönyörű könyvtára is. A parkban szoktak falunapokon különböző rendezvényeket tartani, esetleg esküvőket is rendeznek, emiatt van is egy nagyon oda nem illő színpad az egyik részen. Akinek sok pénze van, még pávákat is vehet:)

A lovasberényi Cziráky-kastély felújítás alatt áll, a tetejét kicserélték, a födémet belül újraöntötték, látszik, hogy előbb-utóbb lesz az épületből valami. Bedörömbölés után előkerül egy biztonsági őr, aki némi belépő ellenében beenged és megnézhetjük a kastélyt belülről. A kopasz falakon régi képekkel próbálják felidézni a hely történelmét. A parkban található egy pici omladozó templom vagy kápolna, azt is meg lehet nézni.

Maga a bicskei Batthyány-kastély és a parkja nagyon szép. A kastélyban gyermekotthon működik, de sok helységben megtekinthetőek különböző kiállítások. A díszterem is látható. Ajánlatos előtte érdeklődni itt.