Zichy-kastély - Várpalota - KASTELYOK.COM

Zichy-kastély

A 18. század elején Palota és környéke Zichy birtok volt. Egy viszály következtében azonban a család kettészakadt. Az egyik ág, az "alsó uraság" megtartotta a főtéren álló kéttornyú várkastélyt (Thury-vár), a másik ág, a "felső uraság" új kastélyt épített magának a vár nyugati oldalán emelkedő dombon (Kastélydomb). A barokk stílusú felsőuradalmi kastély építése gróf Zichy II. Imre felesége, Erdődy Terézia nevéhez fűződik. Az épület pincéjében megtalált alapkő felirata tudatja, hogy az építkezés 1721-ben kezdődött, s a kastélyban található emléktábla szerint 1725-ben készült el. A kastély Gábor arkangyal tiszteletére emelt földszinti kápolnáját Acsády Ádám veszprémi püspök 1727. május elsején szentelte fel. Ebből a barokk kastélyból mára nem sok emlék maradt, kivéve az egykori kápolnát: ez ma az épület aulája.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc leverését követően több elfogott magyar társával együtt Palotán keresztül szállítják a laibachi börtönbe az első magyar miniszterelnököt, Batthyány Lajos grófot. A foglyok az 1849. április 25-i éjszakát a várpalotai Zichy-kastélyban töltik.

A barokk kastély 1860-ban leégett. A tűz a szomszédos római katolikus templom javításakor keletkezett, amikor annak fazsindellyel fedett teteje kigyulladt, és a szél a lángokat továbbvitte a dombon álló kastélyra.

Az újjáépítést az akkori tulajdonos, gróf Waldstein János végeztette, aki felesége, gróf Zichy Terézia révén jutott a kastélyhoz. A munkálatokat - melyek során jelentős mértékben modernizálták is az épületet - Ybl Miklós vezette. A kastély mai formájában lényegében Ybl műve, a romantika korának legbecsesebb várpalotai műemléke.

A bejárat feletti attikát középen az egyesített Waldstein-Zichy címer díszíti. Felirata szerint 1863-ban készült. A főépülethez összekötő szárny és egy gazdasági épület csatlakozik. Az egyemeletes kastély jellegzetessége a tetején kiemelkedő, ovális csonkatorony, melynek semmiféle funkciója nincs, csak díszítményül szolgál. Alatta, az emeleti részben található a könyvtár, melynek kupolája ovális alakú, és a tetőn bádogból kialakított díszt követi.

1945-ben a kastély az angolszász bombázások és a településen zajló utcai harcok következtében jelentősen megsérült, majd a II. világháború után rövid ideig a kommunista párt székháza volt. Az erősen leromlott állagú épületet a Honvédelmi Minisztérium 1954-ben Ybl Miklós eredeti tervei szerint, szakszerűen helyreállíttatta.
Szomorú epizód a kastély történetében, hogy 1956-tól a karhatalmisták rendezkedtek be itt. 1957 márciusában tömegesen hurcoltak ide és vertek össze embereket, félve a MUK-tól ("Márciusban Újra Kezdjük"). Hosszabb szünet után, csak az 1970-es évek közepétől vetődött fel az épület hasznosítása. 1977-ben az Európában is egyedülálló Tüzérségi Fegyvernemi Múzeum nyílt meg a falai között. Az intézmény 1984-ben a székely ágyúöntő mester tiszteletére felvette a Gábor Áron Tüzér Múzeum nevet. A rendszerváltás után a Tüzér Kiképző Központot felszámolták, a múzeumot megszüntették és az épületet kiürítették. Ezek után a kastély ismét évekig üresen állt.

1993-94-ben az Országos Műemlék Felügyelőség a kastélyt részlegesen restaurálta, majd ezt követően 2014-ben az Örökségvédelmi Hivatal felügyeletével és közreműködésével a Trianon Múzeum Alapítvány a kastély épület teljes tetőtéri és külső homlokzati felújítását hajtotta végre. 2001-ben a Honvédelmi Minisztérium visszaadta az épület kezelői jogát a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnak, majd 2012-től a Zichy kastély vagyonkezelője - többek között erre a kiemelt feladatra létrehozott új nemzetpolitikai intézmény - a Délvidék Ház. A történelmi falak között 2001-ben jött létre a Trianon Múzeum Alapítvány, majd 2004-ben hivatalosan is megnyitotta kapuit a Trianon Múzeum, amely páratlan gyűjteményével és a magyar nemzet számára sorsdöntő éveket bemutató kiállításaival egyedülálló a világon.

Az épületben jelenleg a Trianon Múzeum működik, a nyitva tartásról, jegyek árairól valamint egyéb információkról saját honlapjukról tájékozódhat.

Forrás: a Trianon Múzeum története.Saját tapasztalataink

2017 október végén készítettük képeinket. Az épület kívülről aránylag jól néz ki, habár már látszanak rajta kisebb-nagyobb problémák. Belül hibátlan, nagyon szép az emeleti könyvtárterem, plafonján a freskóval. Különféle díszítéseket stukkókat találunk mindenfelé, tényleg szép.

A kastélyban a Trianon Múzeum működik, minden helység különböző módon különböző kiállítási funkciókra van berendezve. Azért indulás előtt érdemes tájékozódni a nyitva tartásról és egyebekről a múzeum saját honlapján.Megtekintések száma: 7316