Pongrácz-kastély - Palóznak - KASTELYOK.COM

Pongrácz-kastély - Palóznak - KASTELYOK.COM

Pongrácz-kastély

A kastélyt valószínűleg az 1700-as évek második felében építették barokk stílusban. Eredeti állapotában 1860-ig maradt fent, akkor átépítették és bővítették. Az épületet 1894-ben Pongrácz Jenő koronaügyész vásárolta meg. A ház mediterrán stílusú felújítását, javítását 1927-ben végezték. A ház igen nagy méretű pincével rendelkezik, amelyből rejtett csigalépcső vezet a felső lakószintre egy falszekrénynek álcázott kis helyiségbe.A ház a második világháború végén lakatlanul állt, az orosz csapatok kifosztották, még az 1950-es évek elején munkásszálló is volt. Annyira tönkrement, hogy a felújítását a Pongrácz örökösök nem tudták megfizetni, a leromlott állapotú házat el kellett adniuk. Az új tulajdonos Márffy István a munkákat az 1970-es évektől végezteti, a felújítás napjainkban is tart. A kastély mellett van egy kisebb méretű épület is, az úgynevezett 'kis ház', vagy vincellérház, mely Paloznak legrégebbi épülete, az 1600-as évek végéről való. Márffy István a háromszintes romos épületet 1978-ban vette meg, miután felfedezte Paloznakot. Beleszeretett a tájba és kihívást jelentett számára a lerobbant épület felújítása, amelyet 340.000 forintért vásárolt meg. Mivel szakmája képzőművész, a felújítást is aprólékos gonddal, a régiségek, műtárgyak beszerzésével végezte. Restaurátor fiával minden egyes bútort külön szereztek be és újítottak fel. Az épületben reneszánsz lovagterem, barokk kápolna, szalonok találhatók. Forrás: Wikipedia


Saját tapasztalataink

2017 áprilisában jártunk itt. A kastélyt jelenlegi tulajdonosa a 70-es években vásárolta meg, olyan rossz állapotban volt, hogy már a műemlékvédelem is lemondott róla. Aztán fiával nekiálltak és folyamatosan újítgatták, beleértve a berendezését is. Mára viszont egy csoda az egész épület, szinte szájtátva néztük végig, amikor a tulajdonos nekünk megmutatta. A felújításnál maximálisan törekedtek az eredetiségre, emiatt olyan érzése van az embernek, hogy itt mintha megállt volna az idő!
Egy saját lovagterme van, ahol alkalmanként a lovagrend (aminek a tulajdonos a tagja) összeül. Van egy szép pincéje nagyon finom saját készítésű borokkal. Minden helység berendezése a régi kort idézi. Található itt még egy felszentelt, ma is működő gyönyörű kápolna is. Műhely, egyéb kiszolgáló helységek, minden, ami egy ilyen kastélyhoz dukál. De a legérdekesebb talán az a rejteklépcső, ami az emeleti könyvtár egyik polcának kifordítása után előtűnő rejtekajtó mögött a pincébe visz le minket, ahol egy szekrényből lépünk ki. Nagyon köszönjük a fényképezési lehetőséget!!
A kastély magántulajdonban van, nem látogatható.A kastély eladó

Ez a kastély az 1700-as években barokk stílusban épült. Elsőként a kilátás az, ami magával ragadja az embert, a Balaton és a Tihanyi Apátság látványa tárul a szemünk elé az épület tornácáról, ahol akár a reggeli kávénkat is elfogyaszthatjuk. Innen eredeti, kandalló fűtötte konyhába jutunk, amely minden eszközzel fel van szerelve, ízlésesen berendezve, korhű bútorokkal. A ház igen nagyméretű borospincével is rendelkezik, amelyből rejtett csigalépcső vezet a felső lakószintre egy szekrénynek álcázott bejáraton keresztül. A tulajdonos a felújítási munkákat az 1970-es évektől végezi a több száz éves épületen, lehetőleg az eredetiség maximális megtartása mellett. Minden egyes bútort külön szerzett be és újított fel restaurátor fiával. Az épületben 12 szoba, 9 fürdőszoba illetve egy apartman is található, valamint van még valódi reneszánsz lovagterem, felszentelt, ma is működő barokk kápolna, szalonok és igazi könyvritkaságokkal felszerelt könyvtár. Ezen kívül műhely, tárolók és egy istálló, mely jelenleg garázsként funkcionál. A kastély mellett áll egy kisebb méretű épület is az úgynevezett 'kis ház' vagy vincellérház, mely Paloznak legrégebbi épülete, az 1600-as évek végéről való.

Egy biztos: igazi kuriózum ez az ingatlan, amelynek lakói egy valóra vált mesevilágban érezhetik magukat a falai között, amelyek néhol másfél méter vastagságot is elérik. A korhű, eredeti bútorok nagy része is az adás-vétel részét képezik! Ha megnézi a képeket, látható rajtuk az a páratlan hangulat, nyugalom, amit ezen a helyen érezhet aki itt él… Ez nemcsak egy egyszerű ingatlan, ez egy darab történelem a régi időkből.

A kastély és a többi helység összesített alapterülete kb 1000 m2. A telek területe: 1657 m2. Anyagilag megfelelő hátterű érdeklődők jelentkezését várom. Komoly érdeklődés esetén további fényképek és alaprajzok megtekintése lehetséges.

Bővebb információért kérem keressen minket!