Pongrácz-kastély - Palóznak - KASTELYOK.COM

Pongrácz-kastély

A kastélyt valószínűleg az 1700-as évek második felében építették barokk stílusban. Eredeti állapotában 1860-ig maradt fent, akkor átépítették és bővítették. Az épületet 1894-ben Pongrácz Jenő koronaügyész vásárolta meg. A ház mediterrán stílusú felújítását, javítását 1927-ben végezték. A ház igen nagy méretű pincével rendelkezik, amelyből rejtett csigalépcső vezet a felső lakószintre egy falszekrénynek álcázott kis helyiségbe.A ház a második világháború végén lakatlanul állt, az orosz csapatok kifosztották, még az 1950-es évek elején munkásszálló is volt. Annyira tönkrement, hogy a felújítását a Pongrácz örökösök nem tudták megfizetni, a leromlott állapotú házat el kellett adniuk. Az új tulajdonos Márffy István a munkákat az 1970-es évektől végezteti, a felújítás napjainkban is tart. A kastély mellett van egy kisebb méretű épület is, az úgynevezett 'kis ház', vagy vincellérház, mely Paloznak legrégebbi épülete, az 1600-as évek végéről való. Márffy István a háromszintes romos épületet 1978-ban vette meg, miután felfedezte Paloznakot. Beleszeretett a tájba és kihívást jelentett számára a lerobbant épület felújítása, amelyet 340.000 forintért vásárolt meg. Mivel szakmája képzőművész, a felújítást is aprólékos gonddal, a régiségek, műtárgyak beszerzésével végezte. Restaurátor fiával minden egyes bútort külön szereztek be és újítottak fel. Az épületben reneszánsz lovagterem, barokk kápolna, szalonok találhatók. Forrás: Wikipedia


Saját tapasztalataink

2017 áprilisában jártunk itt. A kastélyt jelenlegi tulajdonosa a 70-es években vásárolta meg, olyan rossz állapotban volt, hogy már a műemlékvédelem is lemondott róla. Aztán fiával nekiálltak és folyamatosan újítgatták, beleértve a berendezését is. Mára viszont egy csoda az egész épület, szinte szájtátva néztük végig, amikor a tulajdonos nekünk megmutatta. A felújításnál maximálisan törekedtek az eredetiségre, emiatt olyan érzése van az embernek, hogy itt mintha megállt volna az idő!
Egy saját lovagterme van, ahol alkalmanként a lovagrend (aminek a tulajdonos a tagja) összeül. Van egy szép pincéje nagyon finom saját készítésű borokkal. Minden helység berendezése a régi kort idézi. Található itt még egy felszentelt, ma is működő gyönyörű kápolna is. Műhely, egyéb kiszolgáló helységek, minden, ami egy ilyen kastélyhoz dukál. De a legérdekesebb talán az a rejteklépcső, ami az emeleti könyvtár egyik polcának kifordítása után előtűnő rejtekajtó mögött a pincébe visz le minket, ahol egy szekrényből lépünk ki. Nagyon köszönjük a fényképezési lehetőséget!!
A kastély magántulajdonban van, nem látogatható.Megtekintések száma: 14156