Schmidt-kastély - Külsővat (Bánhalmapuszta) - KASTELYOK.COM

Schmidt-kastély - Külsővat (Bánhalmapuszta) - KASTELYOK.COM

Schmidt-kastély

A kastély a 19-20. század fordulóján épült eklektikus stílusban, országos műemléki védelem alatt áll.
A kastély körül található évek óta szépen gondozott terület angolpark jellegű. A hazai és idegen földről származó fafajok és változatok száma száz körül van. Ezek közül meg kell említeni a gyalogos bejáró utat két oldalról szegélyező idős tiszafasort. Két nagyméretű tiszafát láthatunk a kastély déli oldalán is. Hangulatos a fiatal nyírfasor. A park növényállománya egyébként is fiatal, az elmúlt 20-25 évben telepítették. Köztük mamutfenyőt, tujákat, hamis ciprust és páfrányfenyőt is találunk. A lombos fák között megtalálhatók a juharfák különböző fajai, gesztenyék, szivarfa és júdásfa, vérbükk, valamint vöröstölgy is. A parkban több tucat cserjefaj díszlik. Forrás: HistoricgardenSaját tapasztalataink

2015 májusában kirándultunk erre. Az épület sok más "sorstársához" képest elég jó állapotban van, a tető és a csatornák hibátlanok, ezért nincsenek beázások, vizesedések. Belül több helység állapota olyan, mintha csak egy festés meg egy parkettacsiszolás kellene és beköltözhető lenne. Persze vannak javítanivalók is bőven, de az egész kastély statikailag egyben van, ép. A külső díszítések is egészségesek, nem potyognak. A parkját nagyjából gondozzák, az épületet őrzik, nem látogatható.
Az épület a 90-es évek végéig a helyi tsz irodaházaként működött. Jelenleg magántulajdonban van, eladó, árulják.
Ezúton köszönjük a tulajdonosnak a bejutási- és fényképezési lehetőséget!A kastély eladó

Az 1800-as évek végén eklektikus stílusban felépített kastély angolpark jellegű arborétum közepén áll. Komolyabb renoválása keretében tetőzetét az 1980-as években teljesen felújították. Hasznos alapterülete a földszinten 321 m2, az emeleti részen 131 m2, míg az alagsorban kialakított üzemi konyhát, mosogató helyiségeket, raktárakat és az étkezőt is magába foglaló pincerészen 345m2.

A kastély 12 szobájának többsége parkettázott, az épületet cserépkályhával és hőtárolós kályhákkal lehet fűteni. A víz és a gáz közművek rendelkezésre állnak. A főépületen kívül található egy 121 m2-es felújított melléképület, étkezővel, konyhával, vizesblokkal és kazánházzal. Mellette van a 25 m2-es garázs. Az 1,3 hektáros természetvédelmi területen gyönyörű látványként tárul elénk a hazai és idegen földről származó fafajták gazdag választéka, így más növények és fák társaságában ~ 20 féle fenyő, ~ 40 féle cserje, ~ 30 különböző lombos fa és a hajdani parkból megmaradt gyönyörű tiszafasor ékesíti a parkot. Az ingatlan teljesen körbekerített, jelenleg is őrzik. A külvilág zajától elzártan található kastély elérhető közelségében neves termálfürdők működnek.

Földterülete : 3633 m2
Felépítmény alapterülete : 579m2
Összalapterülete : 800 m2

Bővebb információért kérjük keressen minket!