Inkey-Benyovszky kastély - Rigyác - KASTELYOK.COM

Inkey-Benyovszky kastély - Rigyác - KASTELYOK.COM

Inkey-Benyovszky kastély

Rigyác Nagykanizsától nem messze, 12 kilométerre, nyugatra található zsáktelepülés, amely a 7-es főútról közelíthető meg. Menetrend szerinti buszközlekedése hétköznap az iskolai és a munkahelyi időbeosztásokhoz igazodik. A falut a 18. században az Inkeyek birtokolták, a szántóföldi növénytermesztés mellett jelentős volt a településen a szőlőtermelés. A falu értékes nép építészeti emlékekkel rendelkezett, de mára már nem sok maradt az Imre-hegyi boronapincékből. 19. században Rigyác a Benyovszky család birtokába került.
A kis faluban két nevezetes épület is őrzi a Benyovszkyak emlékét. A templomban a Benyovszky-kripta, valamint az egykori Benyovszky-rezidencia, a kastély elég rossz állapotban található a Kossuth utcán. A kastély épülete volt iskola és értelmi sérültek otthona is. Már minden eltűnt a kastélyból, ami egykor értéket jelentett. A kastély 2011 óta magántulajdonban van. 2009-ben Benyovszky Móric portrészobrot avattak a hagyományokat tisztelő faluban. Kocsis András műalkotását a Magyar Madagaszkári Társaság ajándékozta a településnek. Forrás: Zalánka.hu látnivalókSaját tapasztalataink

2015 augusztusában jártunk itt.
A kastély 4 évvel ezelőtt magántulajdonba került, azóta szépen lassan újítják fel. Az új tulajdonos törekszik a minél eredetibb helyreállításra, a parkban és az épületben nagyon sok ötlet, elkészült dolog és munka neki és feleségének köszönhető. A kastély semmilyen formában nem látogatható. Köszönjük a fényképezési lehetőséget!