Festetics (kis)kastély - Fenékpuszta - KASTELYOK.COM

Festetics (kis)kastély

Eredetileg a bécsi udvar spanyol lovasiskolája volt a majorság helyén, melyet 1739-ben vettek meg a Festeticsek, akik európai hírességű ménest telepítettek Fenékpusztára- melynek aranykora Festetics II. Tasziló idejére tehető, aki szép eredményeket ért el a lovassport történetében. Ezzel egyidőben a keszthelyi Georgikonon ménesmesteri és lovászképzés folyt. A folyamatos fejlődés mellet istállók, major és cselédlakások épültek, 1820-ra pedig megépült a ma látható kiskastély. Innen lovagolt a gazdatiszt – mint például Szendrey Júlia édesapja- jelentést tenni a grófnak. 1894-re alakították ki a Fenyves-allét, amin keresztül a Festeticsek a kastélyból egyenesen a kiskastélyig tudtak kocsizni. Egészen 1938-ig folyt lótenyésztés a birtokon, azt követően len üzem, kendergyár, termelőszövetkezet működött a területen.
Az egykori Festetics-birtokot és a kiskastélyt egy pályázat keretén belül felújították. A teljes rekonstrukció során megújult épületegyüttes kiskastélyának alsó szintjén létrehozott kiállítás azon túl, hogy bemutatja a Festetics család életét és történetét, számos érdekes részletet villant fel a lótenyésztés világából is. Az emeleten elhelyezett „Gróf úr szobája” pedig megeleveníti a család arisztokratikus életstílusát, portréikon keresztül bemutatva az előző generációk örökségét és híres lovaikat is. A Borjú- és Csordaistálló területén új lovasmúzeumot alakítottak ki. Az Emlékmúzeum a korábbi Csordaistállóban hagyományos formában, míg a Borjúistállóban interaktív eszközök segítségével mutatja be a fenéki ménest és a Festeticsek lótenyésztésének, valamint lóversenyzésének történetét a látogatóknak. A fejlesztésnek köszönhetően a területen közösségi terek is létrejöttek, melyek ideális helyszínt biztosítanak különböző eseményeknek, mint lovas táborok, valamint aktív kikapcsolódást nyújtó programok számára.
Forrás: Keszthely honlapja
Bővebb információ, nyitvatartás és egyéb tudnivalók saját honlapjukon találhatóak.Saját tapasztalataink

2015 május végén egy esős délelőtt jártunk itt. A kastély és a mellette álló pár épület elég rossz állapotban van, nagyon nem foglalkoznak az állagmegóvással, több helyen a födémek leszakadva, a vakolat hatalmas darabokban potyog, leázik. Legnagyobb meglepetésünkre többen laknak is bennük, valószínűleg a kastély egyik oldalában is néhány szobában, elég rossz körülmények között. Bevallom nagyon nem mertem beljebb menni körbenézni . . .

2021-ben elkezdék a kastély felújítását. Fényképalbumunk utolsó 6 képe még 2015-ben, az épület romos állapotában készült. A felújítás végén, 2023 őszén a kastély megnyílt a látogatók előtt.Megtekintések száma: 8210