Zichy vadászkastély - Budafapuszta - KASTELYOK.COM

Zichy vadászkastély

1924-ben a csodálatos természeti környezetben levő dimbes-dombos, erdős tájon fekvő Budafapusztán a Zichy család intézőjének, Beivel Istvánnak irányításával itt vadászkastély építésébe kezdtek, mely 1926-ra el is készült. A kastély köré pedig parkot és a völgyben kis tavat is építettek. A kastélyt és a körülötte levő erdőket a Zichyek főleg őszi vadászataik alkalmával használták. Budafapuszta a Zichy család birtokában volt egészen a XX. század elejéig, majd államosították.
Az itt lévő arborétumot 1959-ben a Zalai Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság létesítette, melynek kialakítására a göcseji bükktáj legszebb helyén került sor, elsősorban kísérleti és kutatási célokból. Az arborétum 48 hektáros területén mintegy 220 fás faj; melyből 132 fenyő és 88 lombos fa, illetve cserje faj található. Itt van Magyarország egyik legnagyobb kocsányos tölgyfája (Quercus) is, melynek a 2004-ben mért adatok szerint akkor 507 centiméteres törzsátmérője volt. Az arborétumot napjainkban a Zalaerdő Erdészeti Zrt. működteti.
Forrás: WikipédiaSaját tapasztalataink

2015 május végén készítettük képeinket. A hely, ahol a kastély található, gyönyörű, akárcsak az épület. Egy arborétum szélén - a valamikori kastélypark területén van, nem látogatható.


Megtekintések száma: 6955