Szentkirályi-kúria - Zalaapáti - KASTELYOK.COM

Szentkirályi-kúria

A Szentkirályi kastély antik cserépkályha - múzeuma, ritkaságok gyűjteménye. Az 1700 lélekszámú kis települést Zalaapátit az oklevelek először 1335-ben említik. A XVI.sz.közepe körül telepedett itt le a bencés rend (innen a név Apáti, az apát községe'), mely a régi boros pincét ima és dolgozó refektóriumnak rendezte be. Ezen boltíves borospince az egyetlen épület, amely eredetiben maradt fenn. A kastély építése 1770-ben kezdődött és sokáig a bencés kolostor tulajdonában volt, egészen addig, míg meg nem szerezte a Szentkirályi báró család, mely átépítette és és a második világháború utánig ott lakott, mint családi székhelyén. Jóval később itt a kastély épületében helyezték el az ország egyetlen méhész tanintézetét, ahol is minden kelet európai méhész tanulmányokat folytatott, sőt Kínából is érkeztek diákok. A méhésziskola megszűnése után a kastély árván maradt, mígnem egy német természetgyógyász 1996-ban meg nem vette és két éves felújítási munkálatok során eredeti szépségét vissza nem adta. 2000-ben a kastély egy svájci házaspár Dr. med. Hugo & M.Therese Grandi Holzer tulajdonába került. A 38 darab antik cserépkályhát egész Közép és Kelet Európa területéről gyűjtötték össze és építették fel újra a kastélyban, ezek minden helyiség fűtését problémamentesen ellátják. A berendezési tárgyak nagy többsége hazai kastélyokból került ide, mint pl. a régi díszes lámpák, vázák és bútordarabok. A legérdekesebb darab kétség kívül az 1740-es évekből származó kandalló, a meisseni porcelánmanufaktúrából, melynek hazánkban nincsen párja. Történeti kutatások szerint hasonló értékű csak egy darab van, az is a Buckingham palotában található. A legrégebbi, anthracit színű kandalló a XVI. századból származó egyedülálló darab, de a gyűjtemény minden darabja kézimunka. Ezen kívül még számos Zsolnay, biedermeier és szecesszió korabeli darab látható.
Nem szabad megfeledkeznünk a kastélyt körülvevő 5 hektáros parkról sem, hatalmas ősrégi fáival, mint pl. egy 400 éves óriás tuja (életfa) és egy 250 éves mamutfenyő. Kiemelkedő értékei többek között a páfrányfenyő, az idős szivarfák, a japánakácok, a vénic szil, a vérbükk, a vadgesztenyefák. A Szentkirályi kastély és park magántulajdon, nem látogatható.
Forrás: Szentkirályi-kúriaSaját tapasztalataink

2016 márciusában jártunk itt. A kúria és a parkja gyönyörű, egy svájci hölgy a tulajdonosa. Az itt működő kályhamúzeum a tulajdonos férj halála miatt bezárt, már nem látogatható.


Megtekintések száma: 8539