Szentkirályi-kúria - Zalaapáti - KASTELYOK.COM

Szentkirályi-kúria - Zalaapáti - KASTELYOK.COM

Szentkirályi-kúria

A Szentkirályi kastély antik cserépkályha - múzeuma, ritkaságok gyűjteményeAz 1700 lélekszámú kis települést Zalaapátit az oklevelek először 1335 - ben említik. A XVI.sz.közepe körül telepedett itt le a bencés rend ( innen a név Apáti ,az apát községe ' ) , mely a régi boros pincét ima és dolgozó refektóriumnak rendezte be. Ezen boltíves borospince az egyetlen épület, mely eredetiben maradt fenn. A kastély építése 1770 -ben kezdődött és sokáig a bencés kolostor tulajdonában volt, egészen addig, míg meg nem szerezte a Szentkirályi báró család, mely átépítette és és a második világháború utánig ott lakott, mint családi székhelyén. Jóval később itt a kastély épületében helyezték el az ország egyetlen méhész tanintézetét, ahol is minden kelet európai méhész tanulmányokat folytatott, sőt Kínából is. A fordulat és a méhésziskola megszűnése után a kastély árván maradt, mígnem egy német természetgyógyász 1996 - ban meg nem vette és kétévi felújítási munkálatok során eredeti szépségét vissza nem adta. 2000- ben a kastély egy svájci házaspár Dr. med. Hugo & M.Therese Grandi Holzer tulajdonába került.A kb. 38 antik cserépkályhát egész Közép és Kelet Európa területéről gyűjtötték össze és építették fel újra a kastélyban. Minden helyiség fűtését problémamentesen ellátják. A berendezési tárgyak nagy többsége hazai kastélyokból került ide, mint pl. a régi díszes lámpák, vázák és bútordarabok.A legérdekesebb darab kétség kívül az 1740 -es évekből származó kandalló, a meisseni porcelánmanufaktúrából, melynek hazánkban nincsen párja. Történeti kutatások szerint , hasonló értékű csak a Buckingham palotában található. A legrégebbi, anthracit színű kandalló a XVI. századból származik egyedülálló darab , minden darabja kézimunka. Ezen kívül még számos Zsolnay, biedermeier és szecesszió korabeli darab látható.Nem szabad megfeledkeznünk a kastélyt körülvevő 5 hektáros parkról, hatalmas ősrégi fáival, mint pl. egy 400 éves óriás tuja ( életfa ) és egy 250 éves mamutfenyő . Kiemelkedő értékei többek között a páfrányfenyő, az idős szivarfák, a japánakácok, a vénic szil, a vérbükk, a vadgesztenyefák. A Szentkirályi kastély és park bejelentkezés alapján , mindennap fogad látogatókat. Forrás: Szentkirályi-kúria


Saját tapasztalataink

2016 márciusában jártunk itt. A kis kastély vagy kúria gyönyörű, egy svájci hölgy a tulajdonosa. Kívül lehet fényképezni, belül az épületben nem. Ajánlatos előtte telefonon érdeklődni a bejutásról, mert nem mindig tartózkodik itt a tulaj. Az ár is egy picit emelkedett már a képen látható értékről . 1000 Ft lett, de megéri, mert az épület és a kályhagyűjtemény is különleges.


A kastély eladó

A kastély az 1770-es években épült, a háború után iskolaként működött, majd 2000-ben magántulajdonba került. Egy felújítás után a tulajdonosok egyik hobbijaként 38 db. antik cserépkályhát gyűjtöttek össze a tulajdonosok, amely a ma múzeumként működő épületben megtekinthető. A berendezési tárgyak nagy többsége hazai kastélyokból került ide, mint pl. a régi díszes lámpák, vázák és bútordarabok.A legérdekesebb darab kétség kívül az 1740-es évekből származó kandalló, a meisseni porcelánmanufaktúrából, melynek hazánkban nincsen párja. Történeti kutatások szerint hasonló értékű csak a Buckingham palotában található. A legrégebbi, anthracit színű kandalló a XVI. századból származik egyedülálló darab, minden darabja kézimunka. Ezen kívül még számos Zsolnay, biedermeier és szecesszió korabeli darab látható.

Nem szabad megfeledkeznünk a kastélyt körülvevő 5 hektáros parkról, hatalmas ősrégi fáival, mint pl. egy 400 éves óriás tuja ( életfa ) és egy 250 éves mamutfenyő. Kiemelkedő értékei többek között a páfrányfenyő, az idős szivarfák, a japánakácok, a vénic szil, a vérbükk, a vadgesztenyefák.

A kúria 2 szintes, összesen 900 m2 területű.
A parkban található néhány faház vendégházként működhet összesen 10 szobával.
A kúria a gyönyörű, 38 darabos működőképes kályhagyűjteménnyel és teljes berendezéssel együtt eladó.

Bővebb információért kérem keressen minket!Megtekintések száma: 4214