Sibrik-Széchenyi kastély - Szarvaskend - KASTELYOK.COM

Sibrik-Széchenyi kastély

Sibrik Kálmán földbirtokos kényelmes, csinos, mai formájában klasszicista kastélya és szép parkja, már a XV . század óta volt a család birtokában. 1829-ben nyerte el mai formáját. A kastély egyik terme ama számos díjtárgyat tartalmazta, a melyeket Sibrik Kálmán, a hírneves galamblövő, a különböző bel- és külföldi versenyeken nyert, köztük néhány nagy műértékű darab volt. A község a szarvaskendi Sibrik család ősi fészke, amely innen nyerte predikátumát is.

SIBRIK család (szarvaskendi), ősrégi vasvármegyei nemes család, mely a Körmendtől nem messzire fekvő Szarvaskendben ma is bírja ősi jószágát. Törzs-ősének bizonyos Siegfriedet tartják, kitől a Sibrik név is származott volna, lehet azonban, hogy a Sibrik név a Sebridus névből származott.
Forrás: Kastélyok-Utazás.HuSaját tapasztalataink

2020 áprilisában készítettük képeinket. Kívülről még tűrhető az épület állapota, habár vizesedés nyomai látszódnak már, lassan ráfére egy tatarozás. A parkja szép, gondozott.
Az épületben volt már iskola, óvoda, zárda, jelenleg éppen a Polgármesteri Hivatal irodáinak ad otthont. Sok kastélyos jellege már nincs belül az épületnek. A falu minden tőle telhetőt megtesz az épület állagának megóvásáért.Megtekintések száma: 4814