Széll-kúria - Bucsu - KASTELYOK.COM

Széll-kúria

Az épületet a Vajda család építette a 18.században. Vajda Ádám egyetlen gyermeke Antónia a Széll család fiával kötött házassága révén a kúria a Széll család tulajdona lett. A Széll család 1639-ben új címerlevelet kapott, így nemességét megerősítette.
A bucsui kúriát Széll János-Kristóf alakíttatta át és bővítette ki a 19. század elején. A kúriát legidősebb fia Széll Imre örökölte, aki 1836-45 között Vas vármegye főjegyzője volt. A kúriát Széll Önön-Imre az I.világháború végén eladta Techet Bódog burgenlandi malomtulajdonosnak, 1935-ben bekövetkezett halálát követően, unokája Sonnenvend Gyula örökölte. A család az államosításig (1952) a kúria tulajdonosa volt.
Az államosítást követően lakásokat alakítottak ki a kúriában, majd a határőrség kapta meg az épületet, a határok megnyitását követően a határőrség megszűntével a kúria üresen maradt. Forrás: Kastélyok-utazás.huSaját tapasztalataink

2015 októberében készítettük képeinket. Az épület elhagyott, elég romos, feltörték, minden mozdíthatót elvittek már belőle.


Megtekintések száma: 4286