Losonczy-kastély - Sajtoskál - KASTELYOK.COM

Losonczy-kastély

A Losonczy kastély a cukorgyár mellett épült. Azonban 1922-ig, az átalakítás - antikizálás időpontjáig Losonczy-udvarházként emlegették, ezután azonban már kastélyként.
Az átalakítás előtt is a család lakóépületéül szolgált. Külsőleg csak az előreugró részt( rizalit) építették a loggiákkal együtt. A kettős árkádív a kastélyépület mindkét oldalán egy-egy dór oszlopra támaszkodik középen. A kastély földszintjén - az udvari részen - találjuk a fogadóbelépőt a lépcsőzettel ( az emeletre való feljutáshoz). A belépőtől jobbra a nagy ebédlő, míg balra a házmesteri lakás volt. A belépővel szemben az előreugró részben is átnyúlva az alsó hall, tőle jobbra a kis ebédlő, balra a vendégszoba. A konyha a kastélyépületre merőleges traktusában volt elhelyezve, közvetlenül a nagy ebédlő mellett. Külön említésre érdemes, hogy a kastélyépület utcai ( nyugati) részén ajtó nem volt. Meg kell még jegyezni azt is, hogy a kastélyhoz kocsialáhajtó nem tartozott.
Az emeleten a lépcsőről feljutva a felső hallba érünk. Tőle jobbra a nagyszalon, balra hálószoba és mellékhelyiségek. A nagyszalonból lehetett kijutni az északi oldali loggiára, a déli oldalon pedig a hálószobából. A loggiák között az előreugró részben helyezkedik el középen a nappali, tőle jobbra a kisszalon, balra egy hálószoba - innen is kijuthattak a déli loggiára. A vendégszobákhoz a felső hallból folyosókon keresztül juthattak el.
A kastélyhoz csatlakozó személyzeti lakás a lakóházzal egy időben épült (1837-47 között).Építészetileg ma azért válik el a kastélyrésztől, mert azt 1922-ben nem antikizálták - bár a kastéllyal egybe van építve. A kastélytól délre istállók és más nagyobb épületek voltak, melyeket mindig hasznosítottak.
A Losonczy-kastély épületét lakrészekké alakították át, sok sajtoskáli család élt benne, s, az orvosi rendelő is ott kapott helyet. Aztán a rendszerváltás után, 1991-ben kezdődő változások ezt az épületet is érintették. Az orvosi rendelő és az ott lakó családok is "beköltöztek a faluba". Gazdátlanul maradt a mindig beszédtől hangos kastély. Félő volt, hogy nagyméretű pusztulás áldozata lesz. Aztán több tulajdonosa is volt, míg végül a német állampolgárságú Franz Frederik Mootz vásárolta meg, aki eredeti felépítésében újította fel, s most a falunak ismét büszkeségeként pompázik a Metőc sétány központi helyét elfoglalva. Forrás: Sajtoskál honlapjaSaját tapasztalataink

2015 októberében jártunk itt. A kastély nagyon szép, nemrégiben újíthatták fel. Magántulajdonban van, nem látogatható.


Megtekintések száma: 5275