Niczky-kastély - Ostffyasszonyfa - KASTELYOK.COM

Niczky-kastély

A kastély építésének idejét a XIX. század hatvanas éveire tesszük. Építtetője egy bécsi állatkereskedő volt, majd a XX.század elején vásárolta meg gróf Niczky Ferenc, aki az I. világháborúban hősi halált halt (Tarnow 1914. november 9-én ). A kastély építésekor nemesi kúriának épült szalagszerű telkek közé beékelődve. Eredetileg téglalap alaprajzú volt, majd Niczky Ferenc tulajdonlása idején bővítették oldalszárnyakkal, melyeknek toronyszerű manzárd tetőt építettek. A kastély zömében barokk hatást kelt. Nagy kár, hogy a főhomlokzata nem az utcafrontra néz, hiszen szépsége és egyedisége ezt megérdemelné. A bővítéssel az épület törttengelyessé vált, amely egyáltalán nem zavarja szépségét. A lábazati párkány diszkrét, míg a díszítő párkány hangsúlyos. Az ablakok egyenes záródásúak, keretezettek és zárókővel ellátottak, felettük a szemöldökpárkányok konzolokra támaszkodnak és váltakozva timpanonos és köríves záródásúak, hasonlóan a bejárati ajtókhoz.
Az északi homlokzat falsíkját egy nagyméretű üveges veranda töri meg. Az oldalszárny toronyfejezetű falsíkja egy ablakját ajtóvá képezték ki, eléje egy üveges belépőt építettek, felvezető lépcsővel és vaskorláttal. Ezt a déli oldalon nem tették, így építészeti szépsége impozáns. A kastély fogadó és lakóterei kényelmet és nyugodtságot árasztanak. Ugyanezt elmondhatjuk a kastélyt körülvevő parkról is.
A felújított épületről - mely magántulajdonban van - bátran elmondhatjuk, hogy településünk egyik éke. Forrás: Ostffyasszonyfa honlapja



Saját tapasztalataink

2015 augusztusában jártunk itt. Az épület és a kert gyönyörű. A tulajdonosa 2007-ben vette meg az eléggé rossz állapotban lévő kastélyt és újította fel. A parkban medence, teniszpálya, kisebb lovarda, egy tó, valamint egy-két kisebb vendégház is található.
A kastély magántulajdonban van, nem látogatható. Köszönjük a fényképezési lehetőséget!



Megtekintések száma: 5728