Károlyi-kastély - Ostffyasszonyfa - KASTELYOK.COM

Károlyi-kastély

Építési idejét a XIX. század hetvenes éveire tesszük. Építészeti stílusa reneszánsz, barokk elemekkel díszített. Az épület téglalap alaprajzát enyhe kiülésű sarok illetve oldal rizalitok törik meg. A szabadon álló kastély felújítás alatt áll,ennek ellenére a homlokzatok díszítése, egyedisége impozáns látványt nyújt. A falsíkokat a lábazati osztó - és fejezeti párkány tagolja. A zárópárkány fölé, az épületen körbefutó oromfal mögé került a tetőzet, melyben a felújítás során manzard tetőt építettek. A lábazati párkányra mintegy ráülnek a rizalitok stilizált kompozit oszlopai és köztük a félköríves záródású - mintás zárókővel ellátott - ikerablakok. Az ablakok felett a gazdagon díszített félköríves vakárkádok felett vízszintes szemöldök kiképzés van.
A kastély középfolyosós rendszerű, mely végighúzódik az egész épületen. Főbejárata a keleti oldalon van. Károlyi kastélynak nevezik az épületet, mert Péteri Takács Gábor megyei főügyész leányát, Valériát vette feleségül Károlyi Endre, és gyermekei voltak a kastély utolsó lakói is.
Forrás: Ostffyasszonyfa honlapjaSaját tapasztalataink

2015 márciusában jártunk itt. Az épület kívülről nagyon szépen fel lett újítva, az utolsó simításokat még most végzik. Magántulajdonban van, ezért a kastély nem látogatható, a jövőbeli tervekről semmit sem sikerült megtudnunk.


Megtekintések száma: 4632