Ajkay-kúria - Ostffyasszonyfa - KASTELYOK.COM

Ajkay-kúria

A kúria téglalap alaprajzú. Klasszicista stílusú, építészeti elemeket hordoz. Utcai főhomlokzata a legdíszesebb, lábazati párkánya szerény. A felette lévő díszítőpárkány - melyre az ablakok ülnek könyöklőpárkányukkal - hangsúlyos. A lábazattal és fejezettel tagolt lizénák között vannak a könyöklős, egyenes záródású ablakok, melyeknek egyenes szemöldökpárkánya alatt zárókő van.
A főhomlokzat síkját csak egy nagyon diszkrét rizalitnak alig nevezhető - előreugró rész töri meg, a sarkain a négy lizénával, melynek három ablakából a középső timpanonos oromzatú. Eredetileg e mögött volt a fogadóterem. Az épület záró párkánya többszörösen vízszintesen sávozott. A kúria főbejárata a déli oldalon van, előtte fából készült veranda, melyre lépcsők vezetnek fel. A nyugati oldalon lehet kijutnia kúria parkjába.
Építési ideje a XIX. Század közepére tehető, tulajdonosa dr. Ajkay Zoltán ny. tábornok volt, elnevezése innét ered. Forrás: Ostffyasszonyfa honlapjaSaját tapasztalataink

2015 márciusában jártunk itt. Az épület állapota eléggé a végét járja, nagyon ráférne egy felújítás. Egyik vége lakatlannak tűnt, másik végén mintha laknának benne.


Megtekintések száma: 8622