Ambrózy-kastély - Tanakajd - KASTELYOK.COM

Ambrózy-kastély

A kastély 1820 körül épült, klasszicista stílusú épület. Eredetileg téglalap alaprajzú volt, udvari homlokzata előtt 10 kőoszloppal alátámasztott tornác húzódott, a helységekbe csak a tornácon keresztül lehetett eljutni. 1871-ben került az Ambrózy család birtokába. 1942-ben Ambrózy Teréz halála után a kastélyt Szalézi Szent Ferenc Társaság Magyarországi Rendtartománya örökölte, akik papokat neveltek itt. 1945-től államosították, innentől kezdve párt-tanácsi munka folyt benne.
1954 április 1-től ad otthont a Földművelésügyi Minisztérium IV. számú Növényvédő Állomásának, illetve annak jogutódainak. Jelenleg a Vas Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának. Az épület 1958 óta műemléki védelem alatt áll.Saját tapasztalataink

2015-ben márciusában készítettük képeinket. Mivel egy közintézményről van szó, így a kastély nem látogatható. A parkja olyan, mint egy arborétum, rengeteg különleges növény található itt, nagyon sok mellett kis táblácska tájékoztat fajtájáról. Az épület elég szép állapotban van, látszik, hogy élnek benne és vigyáznak rá. Köszönjük az intézménynek a fotózási lehetőséget!


Megtekintések száma: 8066