Mikosd-kastély - Mikosszéplak - KASTELYOK.COM

Mikosd-kastély

Bonyolult, nagyjából U alaprajzú, tájképi kertben, szabadon álló, egyemeletes kastélyépület. Déli homlokzata nyugati szélén kápolna, melyet oromzatos nyeregtető fed, falait támpillérek támasztják és köztük mérműves ablakok törik át. A kápolnát a kastéllyal összekötő falszakasz, valamint a térképen támpilléres bővületként jelzett rész jelenleg hiányzik. A déli homlokzat 3+3+1 tengelyes, oldal rizalitos kialakítású, övpárkánya a teljes épületen végigfut. Az ablakok egyenes záródásúak, keretező szemöldökkel. A rizalitok lépcsős, keskeny ablakokkal áttört oromzatúak, a nyugati rizaliton kőrácsos, baldachinos támaszú erkély, a keletin konzolos zárt erkély nyílik. A középső tengelyben található egyenes záródású bejárat előtt kőrácsos terasz, melyre kétkarú lépcső vezet. A homlokzat előtti füves területen 20. század elejéről származó medence. Keleti homlokzatáról a tagozatokat a felújítás miatt leverték. A hosszan elnyúló homlokzat 2+K+2+2 tagozású része után egyszerűbb, hátravont, oldal rizalitos falszakasz áll. Az egyenes záródású, mellvédes ablakok kettesével állnak, szemöldökük közös motívumba fogja őket össze. A bejárati torony előtt csúcsíves árkádokra támaszkodó, támpillérekkel erősített erkély. A torony háromszintes, párkányokkal osztott, alul csúcsíves bejárat, első emeletén nagy, egyenes záródású, szemöldökös ablak, második emeletén öt lándzsaablak. Főpárkányon csúcsos ívsor, felette pártázat. A torony szélein nyolcszögű támpillérek, tetejükön pártázat. Északi homlokzata jellegtelen, a bővített saroképülethez földszintes szárny csatlakozik.Udvari homlokzata rendkívül összetett. A keleti épületszárny toronytól északra eső részén alul szegmensíves, felül Tudor-íves nyílások állnak. A torony tömör falát a földszint felett félkörzáródású, feljebb egyenes záródású ablak töri át. A torony felső szintjét lizénák tagolják fogazatos tükrökre. A toronytól délre eső udvari homlokzat ablakai a keleti szárnyon egyenes, a déli szárnyon félkörzáródásúak. Nyeregtető, cserépfedés. A kastély mentén a domboldalban kőkerítéses támfal fut.A keleti homlokzat előtt modern kialakítású úszómedence. A kastélyhoz vezető út első szakaszát fasor övezi, az erdő bejáratánál neogótikus elemekkel díszített épület, ún. vadászház áll. Forrás: Műemlék.hu


Saját tapasztalataink

2015 március elején jártunk itt. A kastély elég ramaty állapotban van, talán az utolsó pillanatban kezdték el a felújítását. A jobb szárnyon már készül az új tető, mondjuk a hátsó oldalon, ahol az új cserepet is felrakták már, ott nagyon bele lehetne kötni a minőségbe, több helyen már lecsúszott az új cserép (ez látszik egyik képünkön is), szóval nem tudom. Remélhetőleg nem ilyen minőségű lesz a többi munka.
Belül a földszinten aránylag jó állapotú az egész, főleg a fából készült kazettás mennyezet tetszett nekem nagyon. A hibás födém már rendbe lett szedve. Az emeleten azért a beázások miatt komoly a kár (kidőlt falak, egyebek), de remélhetőleg előbb-utóbb szép lesz az egész.
A kastélytól balra volt egy pince, felette egy üvegház vagy télikert, aminek már nyoma sincs, a pincébe viszont betettek hatalmas vascsöveket, megtámasztva ezzel az alapot, nehogy az kidőljön a kastély bal külső falával együtt. A kastély felett található kis kápolna egész jó állapotban vészelte át az időt. A kastélytól kb 500 méterre található Tündérkapu (47.026233, 17.00504) viszont gyönyörű állapotban van.
Lesz itt még rengeteg munka, hogy ebből az épületből kastély legyen, de legalább valami már megmozdult. A kastély magántulajdonban van, NEM látogatható!Megtekintések száma: 14992