Sigray-kastély - Ivánc - KASTELYOK.COM

Sigray-kastély

A kastély történetéről annyit tudunk, hogy már 1336-ban Ivánc északi végén, az akkor még a Rába által alámosott dombon Ajakas (Ivánczy) Miklós földesúr udvarháza állt. Ezt a középnemesi udvarházat, kúriát oklevelek említik 1337-ben, 1419-ben, 1463-ban. A mohácsi vész után 1543-ban curia nobilitaris-nak - nemesi kúriának - mondják, s ekkor Ivánczy Péter, Vas megye alispánja a tulajdonosa. A török harács szedők megjelenése -kb. 1580 - után az Ivánczy család Surányba költözött, épületük romba dőlt. A meglevő alapok felhasználásával Ivánc új földesura, báró Sigray Károly 1767-re felépítette egyemeletes barokk kastélyát, apja híres surányi kastélyának mintájára, csak szerényebb kivitelben.
1870 körül a külsőt eklektikus, a belsőt pedig 1920-ban szecessziós stílusban építették át. A déli homlokzat a nyugati és keleti oldalon négytengelyes rizalittal formált. Bejárata a középtengelyben van. Keleti rizalitján régebben egy teraszon keresztül a kápolnába lehetett bejutni. Az épület homlokzatait öv- és főpárkány tagolja vízszintesen, az ablakok és ajtók szalagkeretesek. A rizalit emeleti ablakai egyenes szemöldökpárkánnyal kiemeltek. Az ún. kis kastély a XX. Század elején épült. Jellegzetessége a homlokzatán levő Sigray-címer. Az épületegyüttes 1950. augusztus 3-a óta szociális otthon. Forrás: KirándulástervezőSaját tapasztalataink

2015 áprilisában jártunk itt. A kastélyban jelenleg egy szociális intézmény működik, ezért NEM látogatható!
Belül az épület nagyon jó állapotban van, látszik a gondos felújítás, hogy megpróbáltak mindent eredetiben megőrizni amit csak lehetett úgy, hogy az épület a funkciójának is megfeleljen. Kívül viszont helyenként ráférne már egy felújítás az épületre.
A nagy kastély mellett lévő kiskastély az ott lakó betegek miatt sem látogatható. A kastélypark nagyon szép, pl. itt található az ország legnagyobb tulipán fája, oda talán beenged sétálni a kapuőr.
Nagyon szépen köszönjük az intézménynek a kedves fogadtatást, az idegenvezetést, a belső fényképezési lehetőséget!Megtekintések száma: 8055