Magyary-Kossa kastély - Gyönk - KASTELYOK.COM

Magyary-Kossa kastély

A kastély 1830-1839-ben épült, klasszicizáló barokk stílusban (építészeti tömegképzése és szintbeosztása barokk, ezen túl minden klasszicista). Átlagos színvonalú, érett klasszicista stílus jellemzi. Több barokk elem is felfedezhető az épületben. Az összes helységet díszítő falfestéssel látták el - secco technikával. Kétszintes épület, lépcsőzete vörös süttői márvány. A kastély teljesen alápincézett, 11 tengelyes és kéttraktusos elrendezésű. A földszint és a pince födémszerkezete boltozott, az emelet csapos gerendafedésű.
Az eredeti ablakkönyöklők, ajtókeretek, folyosóburkolatok ugyanolyan vörös márványból készültek, mint a kastély 32 márványlépcsője.
A kastély előtt a XIX. század közepén gondozott kert volt, melléképületekkel.
A XX. században az épületet részben átalakították. A nyugati homlokzaton ajtót nyitottak, a főhomlokzat középrésze előtti, vörös mészkőből készült teraszt elbontották. Az alaprajzi rendszert részben megváltoztatták, egyes ajtókat kicseréltek, a cserépkályhákat lebontották. A majorsági épületeket 1991-ben elbontották.
A Magyary-Kossa család idejében a kastély a falu gazdasági, kulturális központja volt.

A kastély tulajdonosai (1831-től):
Magyari-Kossa Sámuel
Gróf Széchényi Sándor
Dr. Grosch Pál
Dr. Kővágó Sándor
II. világháború után TSZ raktár 1947-től
Magyary-Kossa Zsolt

A 2000-es évek elején újra az egykori építő- és tulajdonos család kezébe került a hányatott sorsú Magyary-Kossa kastély.
Megtörtént a külső tatarozás, nyílászárók cseréje és az emeleten levő helyiségek felújítása – lakosztályok kialakítása. A földszinten még folynak a tatarozási munkálatok.

A jelenlegi tulajdonos Magyary-Kossa Zsolt, a kastélyt kastélyszállóként, lakásétteremként és kulturális találkozóhelyként kívánja üzemeltetni.
Forrás: Gyönk honlapjaSaját tapasztalataink

Külső képeinket 2018 áprilisában készítettük. A kastélyt nemrégiben újították fel, jelenleg egy gyönyörű szálloda működik benne. A szálloda szolgáltatásairól bővebb információ saját honlapjukon található.


Megtekintések száma: 2572