Sulkowsky-kastély - Gyönk - KASTELYOK.COM

Sulkowsky-kastély

Az 1860-as években a telekkönyvek szerint a Vizsolyi család épített egy kastélyt Gyönkön. Vizsolyi Máriát 1878-ban nőül vette Szilassy Aladár és odaköltözött. Egy képeslap ezt az épületet Szilassy kastélyként említi az 1800-as évek végén. Lányukat, Szilassy Paulát egy lengyel hercegi család sarja, Sulkowsky Viktor vette feleségül, aki az I. világháborúban a K. u. K. hadsereg alezredese volt.

Ők 1920-ban költöztek a barokk stílusban épített kastélyba. Az eredeti épületet valószínűleg ők építették át mai formájára. A család az 1940-es évekig lakott a kastélyban.

A barokk stílusjegyek fellelhetők a külső megjelenésben ugyanúgy, mint a belső szerkezeti kialakításokban.

A II. világháború alatt az épület orosz hadikórházként funkcionált, melynek köszönhetően állagát megőrizte.

A kastély már díszeitől megfosztott, homlokzatáról a címert eltüntették. Ennek ellenére Gyönk egyik legrégibb, meghatározó épülete mai állapotában is a hozzátartozó szépen gondozott parkkal együtt. Itt található az a hársfa, amely 2013-ban pályázott „Az év fája” címére. Kerülete 647 cm.<>Az 1950-es évektől a kastélyban és a mellette lévő épületekben működik a Hegyhát Integrált Szociális Intézmény – mely idősek otthona. Az épületegyüttes a külső tatarozások után is megőrizte az 1920-as átépítés során elnyert formáját, belső beosztásai megmaradtak, kiegészült azonban modernebb építményekkel is.
Forrás: Gyönk honlapjaSaját tapasztalataink

2018 április végén készítettük képeinket. A kastélyban jelenleg a Hegyhát Szociális Intézmény működik, bővebb információ honlapjukon található.
A kastélyba nem szabad bemenni, de a gyönyörű parkba beenged sétálni a kapunál lévő őr.Megtekintések száma: 2683