Apponyi-kastély - Lengyel - KASTELYOK.COM

Apponyi-kastély

Apponyi József gróf 1824 és 1829 között építtette a kastélyt klasszicista stílusban. Ma a XIX. század második fele átalakításának eklektikus stílusát mutatja az épület - ami felépítésében az évet szimbolizálta.

Négy bejárati ajtaja a 4 évszakot, 12 kéménye a 12 hónapot szimbolizálta. Valamikor pontosan 52 szobája és 365 ablaka volt. A XIX. század végétől a kastély kincse volt gróf Apponyi Sándor híres hungarica gyűjteménye. A nagy bibliofil a magyar vonatkozású régi külföldi könyveket gyűjtötte. Katalógusa 1900 és 1927 között négy kötetben és egy füzetben jelent meg. 1924-ben a Magyar Nemzeti Múzeumnak adományozta az egészet: ez ma az Országos Széchényi Könyvtár Apponyiana különgyűjteménye.

Apponyi József tovább fejlesztette a birtokot, borpincészetet, gőzfürdőt, valamint a mai lengyeli "kegyúri" templomot építtette. A műemlék jellegű kastélyban 1946 óta mezőgazdasági középiskola működik, több kiállításnak is helyet adva.
Forrás: Lengyel község honlapjaSaját tapasztalataink

2015 októberében jártunk itt és készítettük képeinket. A kastélyban nemrégiben még egy mezőgazdasági szakközépiskola működött, amely már átköltözött a mellette lévő modern épületekbe, a kastélyban ma már csak néhány iroda van használatban meg néha-néha a díszterem. Az épület belül nagyon szép, jó állapotú, sok boltív látható, freskók, festmények már nincsenek, minden a "szokásos" fehérre van meszelve. Az ablakoknál meg néhol a parkettán láthatóak intarziás díszítések, a nagyterem ablakaiban a teljes ablakot betakaró belülről kihajtható spaletták is tökéletesek. Ez az egész az iskola vezetésének és személyzetének odaadását, elhivatottságát bizonyítja.
Kívülről már nagyon ráférne egy teljes felújítás a kastélyra, de éppen csak a legszükségesebb állagmegóvási munkákra van keret, szerencsére a tető új és szuper, de a vakolat már erősen javítandó helyenként
A park viszont csodálatos és elég nagy egy hatalmas sétához, olyan, mint egy arborétum. Több különleges növény is található benne, pl egy hatalmas mammutfenyő, tulipánfák, egyebek.
Nagyon szépen köszönjük a szíves vendéglátást és a fotózási lehetőséget!Megtekintések száma: 17786