Szent-Gaál kastély - Zomba - KASTELYOK.COM

Szent-Gaál kastély

A lankás tolnai dombok és a Mezőség határán található gyönyörű környezetben a Szent Gaál Kastély.
Kastélynak a helyiek nevezték el, valójában a pontos neve: Zomba-Szentgál-Dőry-Pejacsevich-Komlósi kúria. Ebben a hosszú névben benne van birtok gazdag története.
A ma látható kúria helyén már a középkorban is az akkori birtokos uradalma állt. Egy, a török korban eltűnt falvacska, Dőrypatlan tartozott hozzá. Ez a település Zomba néven éledt újra a török kiűzése után a XVIII. században.
A XIX. század elején a felemelkedő helyi középbirtokos Dőry családhoz került. A család gyarapodásának csúcsára 1854-ben ért, amikor a családfő, Dőry Gábor, osztrák bárói rangot kapott, valamint elnyerte Tolna vármegye főispáni címét. Ebben az időben a megye legfontosabb nagybirtokosának birtokközpontja volt.
A kúria letisztult klasszicista formáját ebben az időben nyerte el. Az első fénykor 1871-ben Dőry Gábor halálával ért véget. Ettől kezdve a birtok gyakran cserélt gazdát.
Dőry Gábor második felesége, hidasi Nunkovits Karolina halála után, az ő első házasságából született lánya, gróf Pejacsevich Lászlóné Dőry Gabriella császári és királyi palotahölgy, csillagkeresztes hölgy tulajdonába került.
Pejacsevich gróf 1880-1883-ig horvát-szlavón-dalmát bán volt. 1897-ben a Pejacsevich-Dőry házaspár 3434 katasztrális holdnyi birtokkal rendelkezett Szentgál környékén.
Ahogy az országot, úgy a családot is megviselte a háború és a trianoni döntés. A birtok mérete töredékére, 500 hektárra csökkent. A családtagok szétszéledtek, végül a birtokot eladták. 1935-ben már Komlósi József és fiai voltak a tulajdonosok.
A hanyatlás nem állt meg a második világháborúban sem, amikor a birtokot államosították, a földeket kisbirtokosok között szétosztották. Az új tulajdonosok sem örülhettek sokáig, mert a kommunista hatalom létrehozta a Zombai MGTSZ-t és abba olvasztották a parcellákat.Sötét idők következtek a kúriára a következő évtizedekben. Magtárolóként és raktárként funkcionált a szebb napokat látott épület. Az értékes bútorokat elhordták, a tető beázott, a falak mállottak és a födém egy része be is szakadt.
A teljes pusztulástól a 90-es évek eleji változások mentették meg. Új gazdája lett az épületnek, aki felújította. Ma már a Szent Gaál Kastélynak nincsenek állandó lakói. Szállodaként üzemel és egyre szépül, hogy régi fényében pompázva várhassa vendégeit. Forrás: Szent Gaál Kastély és BorházSaját tapasztalataink

2015 októberében jártunk itt. A kastély jelenleg zárva van, felújítás alatt áll. A vizesedés - ami általában ezeknek a kastélyoknak az egyik legnagyobb ellensége - miatt körbe kell vakolni az épület alját, valószínűleg utána egy újabb színezést is fog kapni. Ami engem egy kicsit jobban aggaszt, az a több helyen látható komolyabb repedés. Be nem tudtunk menni a kastélyba, a belső képek régebbiek.


Megtekintések száma: 5872