Szent András-kastély - Bölcske - KASTELYOK.COM

Szent András-kastély

Régebben Szakáts-kastélynak hívták. Egykori parkja megmaradt területén szabadon álló, L alaprajzú, rövidebb szárnyán földszintes, hosszabb szárnyán emeletes, részben alápincézett, kontyolt nyeregtetős kastély. A hosszabbik szárny K-i homlokzatán óriás pilaszterekkel tagolt, timpanonnal lezárt közép rizalit, kapuval. NY-i homlokzatán timpanonnal lezárt közép rizalit, pilaszteres keretelésű kapuval. Mindkét szárny kéttraktusos, síkmennyezetes helyiségekkel. Részben 19. századi nyílászárók. Feltehetően földszintes, tornácos-oldalfolyosós, klasszicista kúria (1860 körül a Nagy család tulajdona) bővítésével és átépítésével emelte 1873-ban a Szakáts család. A 20. században átalakítva.A kastélytól ÉNy-ra kisméretű, romantikus stílusú kápolna (hrsz.: 0419/4), DK-i, oromzatos homlokzata felett kőoszlopos baldachin alkotta huszártoronnyal, félköríves záródású szentéllyel, a szentély felől kontyolt nyeregtetővel, mindkét oldalon nyeregtetős bővítményekkel. Kapuja felett címer. A belsőben historizáló, kazettás famennyezet, a bejárati oldalon fakarzat, az egykori oltár alatt kripta. Berendezése hiányzik. Épült 1850 körül.A kastélytól D-re istállók állnak. Forrás: muemlekem.hu


Saját tapasztalataink

2014 októberében meghívást kaptunk a kastély tulajdonosától, hogy nézzük meg a frissen újjáépített kastélyt, ezt a látogatást egy borongós hétvégén tudtuk megejteni.

A kastélyt teljesen felújították az eredetiség maximális megtartásának figyelembevételével. Már csak az utolsó simítások vannak hátra, különböző elektromos- és gépészeti szerelvényezések, valamint az épület bútorokkal való berendezése. Itt egy tréning központ üzemeltetése van tervben, valamint a kastély melletti szintén felújított vendégházakban fizetős vendéglátás lesz. Az épület nagyterme különböző rendezvények (pl esküvők) megtartására kiváló helyszínnek bizonyul.

Többet információ a kastélyról valamint az igénybe vehető szolgáltatásokról a saját weblapjukról lehetséges, de naprakész információk az épület facebook lapján is találhatóak.Esküvő megrendezésére alkalmas helyszín

Ünnepeljék méltó módon egybekelésüket, egy nemesi kastély fényét és személyzetének családias vendégszeretetét élvezve! A kastély és a vendégházak akár 50 fős násznép elszállásolására is alkalmasak, az étkezést változatos igények és egyeztetés szerint biztosítjuk.
A Jézus Szíve kápolna kulcsa hazatért a birtokra, így a szertartáshoz is ajánlhatjuk a helyet, ahol egykor a kastély urai is esküdtek. Az ünneplésre Önöké lehet a zongorával felszerelt bálterem, vagy akár a csillagok és réz lanternák világította birtok, ahol háborítatlanul élvezhetik a vágyaik szerinti mulatságot.
Bővebb információ a kastély weboldalán található.Megtekintések száma: 7441