Szent András-kastély - Bölcske - KASTELYOK.COM

Szent András-kastély - Bölcske - KASTELYOK.COM

Szent András-kastély

Régebben Szakáts-kastélynak hívták. Egykori parkja megmaradt területén szabadon álló, L alaprajzú, rövidebb szárnyán földszintes, hosszabb szárnyán emeletes, részben alápincézett, kontyolt nyeregtetős kastély. A hosszabbik szárny K-i homlokzatán óriás pilaszterekkel tagolt, timpanonnal lezárt közép rizalit, kapuval. NY-i homlokzatán timpanonnal lezárt közép rizalit, pilaszteres keretelésű kapuval. Mindkét szárny kéttraktusos, síkmennyezetes helyiségekkel. Részben 19. századi nyílászárók. Feltehetően földszintes, tornácos-oldalfolyosós, klasszicista kúria (1860 körül a Nagy család tulajdona) bővítésével és átépítésével emelte 1873-ban a Szakáts család. A 20. században átalakítva.A kastélytól ÉNy-ra kisméretű, romantikus stílusú kápolna (hrsz.: 0419/4), DK-i, oromzatos homlokzata felett kőoszlopos baldachin alkotta huszártoronnyal, félköríves záródású szentéllyel, a szentély felől kontyolt nyeregtetővel, mindkét oldalon nyeregtetős bővítményekkel. Kapuja felett címer. A belsőben historizáló, kazettás famennyezet, a bejárati oldalon fakarzat, az egykori oltár alatt kripta. Berendezése hiányzik. Épült 1850 körül.A kastélytól D-re istállók állnak. Forrás: muemlekem.hu


Saját tapasztalataink

2014 októberében meghívást kaptunk a kastély tulajdonosától, hogy nézzük meg a frissen újjáépített kastélyt, ezt a látogatást egy borongós hétvégén tudtuk megejteni.

A kastélyt teljesen felújították az eredetiség maximális megtartásának figyelembevételével. Már csak az utolsó simítások vannak hátra, különböző elektromos- és gépészeti szerelvényezések, valamint az épület bútorokkal való berendezése. Itt egy tréning központ üzemeltetése van tervben, valamint a kastély melletti szintén felújított vendégházakban fizetős vendéglátás lesz. Az épület nagyterme különböző rendezvények (pl esküvők) megtartására kiváló helyszínnek bizonyul.

A pincében az ország egyik legtapasztaltabb borászának segítségével pezsgőgyártás is lesz. A parkban található még egy kis kápolna alatta egy kriptával, de ezt az épületet (is) sajnos eléggé megrongálták, ennek felújítása még egy későbbi időpontban várható.

Azért fantasztikus dolog egy ilyet látni, amikor egy magánember saját erőből megvesz és felújít egy ilyen kastélyt, ami az összeomlás határán van. Dicséretes az akarat, az eltökéltség, az anyagi áldozat, a réginek és az eredetiségnek a megőrzésének a vágya. Nagyon szépen köszönjük a látogatás és a hivatalos megnyitó előtti fényképezés lehetőségét. Reméljük az elsők között adhatunk hírt a kastély hivatalos "megnyitásáról" valamint különböző nyilvános eseményekről. Többet megtudni a kastély saját facebook lapján lehet.Esküvő megrendezésére alkalmas helyszín
Megtekintések száma: 4483