Rudnyánszky-Mondbach kastély - Dunaújváros - KASTELYOK.COM

Rudnyánszky-Mondbach kastély

Pedig a kúria helytörténeti adatok szerint itt áll már 1780 óta. Szabó Tamás Pentele-könyvéből tudhatjuk, hogy a Pentele környékén jelentős földterületekkel rendelkező Rudnyánszky-család vagyonának 1798-as összeírásakor már említik az uradalmat és a kastélyegyüttest.

A kastély mögött 1910 táján egy részvénytársaság épített gőzmalmot. A malom áramot is termelt, ennek segítségével világították meg annak idején Pentele főutcáját.

A második világháború alatt a malom pincéje óvóhelyként szolgált, a kúriában hadikórház működött. Az átkosban a szovjet hadsereg számára őrölték itt a lisztet. A rendszerváltás után az egész területet privatizálták. Ekkor állítólag tízmillió forintért kelt el.

2000-ben aztán a pentelei malomnak, és az igazgatósági épületként használt kastélynak megpecsételődött a sorsa.

A dunaföldvári malom korszerűsítése miatt az újvárosi malom feleslegessé vált, ezért bezárták. Az itt dolgozó több mint húsz embert pedig elbocsátották.

Több mint tíz éve üresen állnak az ingatlan épületei, amelyek mára katasztrofális állapotba kerültek.

Sok tulajdonosa volt az épületegyüttesnek, de igazi gazdája egy sem.

Előbb a székesfehérvári Cornexi cég vásárolta meg, ám tartozása fejében átadta a tulajdonjogát egy közraktározási részvénytársaságnak.

A budapesti székhellyel alakult Duna-Malom Kft. létrehozásának egyik célja az volt, hogy hasznosítsa a területet. Meg is vásárolták az ingatlant. Egy időben a tervek között szerepelt, hogy a kulcsi projekt bukása után az ingatlan hátsó részén építenék meg a Hankook-lakóparkot. Ebből se lett azonban semmi.

Forrás: DUOLSaját tapasztalataink

2018 áprilisában készítettük képeinket. Az épületről csak az utcafrontról készíthettünk képeket, élőerős őrzés alatt van az ingatlan, nem engedtek be minket engedélyek hiányában. A hátsó, nem látott részek már erősen omladoznak az őrség szerint, kár az épületért!


Megtekintések száma: 5932
  • Megye
  • Fejér vármegye
  • Helység
  • Dunaújváros
  • Koordináta
  • 46.977711, 18.930358