Ibrányi-Fráter kúria - Kótaj - KASTELYOK.COM

Ibrányi-Fráter kúria

Kótaj a Közép-Nyírségben, Nyíregyházától északra, mintegy 14 km távolságra található település. 1383-ban egy idevaló nemesember nevében említik először a települést, akkor még Keresztút néven. 1873-tól változtatták hivatalos nevét Kótajra. A település szélén áll a földszintes, barokk kis kastély, az Ibrányi-Fráter kúria.
Mindkét végén kontyolt manzárdtetős műemlék épület. A téglalap alakú épület főhomlokzatát középrizalit emeli ki. A timpanonban az Ibrányi család címere látható: ágak között balra ugró szarvas, fölötte korona. Az épület belsejében a teljes mélységben végighúzódó díszterem két oldalán két-két sor szoba található A főhomlokzati oldalon két bejárati előcsarnok, egy nagy és egy kis szoba van – ez a rész átalakított. Bár a berendezése nem maradt meg, néhány szép cserépkályha azért árulkodik az egykori tulajdonosok vagyoni helyzetéről.
A kutatások során az épület belsejében jó állapotú 18. század végi freskók kerültek elő, melyeket restauráltak A kastélyt egykor szép park vette körül. A háború után virágos, fás környezete teljesen elpusztult, eltűnt, s nem maradt más csak maga az épület. A kúriát 1815-ben építette Ibrányi Antal. A gyermektelenül elhalt gazdag földesúr unokaöccsére, Ibrányi Ferencre hagyta az épületet, aki a hatalmas családi birtokot elkártyázta. Jókai Mór, az „Egy magyar nábob” főhősének, Kárpáthy János alakjának megformálásába az ő egyéniségét is belegyúrta.
A kúria később többször gazdát cserélt, végül a Fráter család kezébe került, akik még az 1920-as években is birtokolták. 1953-ban a teljesen lepusztult kúriát műemlékké nyilvánították.
A leírás és a képek forrása: Friss médiaSaját tapasztalataink

Itt még sajnos nem jártunk.


Megtekintések száma: 1302