Vay-kastély - Nyírtass - KASTELYOK.COM

Vay-kastély

A hajdani Vay kastély a XIX. század elején épült, klasszicista stílusban. Az egykor általános iskolának használt épület később raktározási célt szolgált. Teljes felújításra szorul. Nyírtas főutcáján haladva a templomok után bal kéz felől találjuk. Egykori parkjában van a település sportpályája. A romos állapotú kastély nem látogatható. Várak útján


Saját tapasztalataink

2018 májusában készítettük képeinket. A kastélyban kb a 2000-es évekig a község általános iskolája működött, akkor épült mellé (szó szerint!!) az új épület. Régóta nem használják, lakatlan, az Önkormányzatnak sajnos nincs elég forrása a felújítására. Elég romos állapotú már, egy teljesen lezárt területen van bezárva, nem látogatható. Jelenleg raktárként, lomtárként hasznosítják.
Fényképeinken látható, hogy az épületnek különleges stílusú díszítései vannak, amilyenekkel még sehol nem találkoztunk. Talán még menthető lenne a kastély, leszámítva egy-két kisebb beázást - jó állapotúnak mondható.
Ami nekünk nagyon megdöbbentő volt, hogy teljesen hozzáépítették az új iskolát, szó szerint mellette van. Nem vagyok építész, de számomra érthetetlen a tervező is meg aki erre engedélyt adott!!
Nagyon köszönjük a fényképezési lehetőséget!Megtekintések száma: 9254