Bogáthy-kúria - Nyírbogát - KASTELYOK.COM

Bogáthy-kúria - Nyírbogát - KASTELYOK.COM

Bogáthy-kúria

1890-ben eklektikus stílusban épült meg a Bogáthy család kúriája. Az ifjú Bogáti József az író Madách Imre unokahúgát vette feleségül. Így került Madách Imre íróasztala a kastélyba, majd innen állítólag Nyírbátorba a Múzeumba. Nagyobb szabású fényesen berendezett úri lak volt az 1945-ben bekövetkezett államosításig, azt követően számos funkciója volt.
Az államosítás után volt általános iskola, időszakos munkásszállás, a helyi szövetkezet irodája - miközben műszaki állapota folyamatosan romlott.
Felújítására 1997-ben került sor, az épület külső falain a felújítástól eltelt 10 év meglátszik. Jelenleg 42 ágyas kastélyszállónak ad otthont, bevezetett vendégkörrel (cégek). A Kastélyszálló ma is üzemel, fogad vendégeket, rendezvények és konferenciák helyszíne.
A Kastélyszálló Nyírbátor közelében helyezkedik el, távol a főúttól, csendes, rendezett családi házas környezetében, viszont jól és könnyen megközelíthető a fő útról. Az épület állaga jó, kívülről kisebb javításra szorul, belső állapota kifejezetten jó.

Az épület egy parkban helyezkedik el (ősfákkal), körbekerített, rendezett területen, autóparkolóval, aszfaltozott, kövezett és füvesített területekkel. Az épület mellett és háta mögött sportolásra alkalmas pályák (aszfaltozott, körbekerített) vehetők igénybe. Forrás: Kastélyok-utazás.huSaját tapasztalataink

A kúria már nem működik szállodaként, állítólag bezárt, egy Kft megvette és cégközpontként használja, magántulajdon, nem látogatható!


Megtekintések száma: 3873