Kállay-kúria - Kállósemjén - KASTELYOK.COM

Kállay-kúria

Kállósemjén községben található Kállay család kastélya - volt Kállay Miklós miniszterelnök lakóhelye - barokk stílusú. A kastély több mint 200 éves, 1763-ban építette olasz építő, Salvator és Giuseppe Aprilis, Kállay György megrendelésére. A II. világháború idején megrongálódott, 1964-re állította helyre a Műemlékvédő Egyesület. 1994-ig diákotthonként működött. A kastélyhoz tartozó park természetvédelmi terület, különösen értékes benne a hársfasor, amely a kastélyhoz vezet. A parkban húzódik meg szerényen az egyszerű, mediterrán jellegű kápolna, mely alatti kripta a Kállay család temetkezési helye. 1993.április 17-én itt helyezték el végső nyugalomra - akaratának megfelelően - Kállay Miklós egykori miniszterelnök hamvait.

Egy turisztikai fejlesztés központi eleme lett a Kállay-kúria felújítása. Az épületet az 1920-as éveknek megfelelően renoválják, külsejét és belső tereit műemlékvédelmi elvek alapján újítják fel. Benne hagyományos és interaktív kiállítótermek, nosztalgia kávéház, játszóház és rendezvényterem várja a látogatókat.
A korábbi urasági kiszolgáló épületben korabeli cselédszoba, garázs, kerékpár „múzeum” és kölcsönző kerül kialakításra, a garázs büszkesége pedig egy 1931-es Ford A modell lesz.
A kúria kertjében álló Kállay-kápolna és környezete felújítása során emlékműveket és művészeti alkotásokat helyeznek el, hogy a kegyeletüket lerovók méltó körülmények között emlékezhessenek meg a település életében oly fontos szerepet játszó Kállay családról.
A kastélykert helyreállításával hangulatos pihenőpark, sétányok, zenepavilon, régi idők focipályája, teniszpálya, korabeli játszótér, testgyakorló pálya és képzőművészeti alkotások kerülnek a kertbe.
Forrás: Kállósemjén honlapjaSaját tapasztalataink

2018 januárjában jártunk itt. A kúria frissen felújítva, gyönyörű állapotban várja vendégeit. Bent különböző kiállításokban gyönyörködhetünk, a gyermekeknek is játékmúzeum, valamint foglalkoztató szoba került kialakításra. A kúriában helyet kapott egy a 20-as évek hangulatát, kávéházi életét hitelesen visszaadó kávéház is, melynek éke egy Viktória mintás Herendi kávéfőzőgép - nagyon finom kávét kaptunk belőle. Az emeleten egy hatalmas konferenciateremben baráti találkozók, céges rendezvények valamint esküvők megtartására is lehetőség van. A garázsban egy 1930-as évekbeli Ford-A modell - amilyet Kállay miniszter úr is használt - felújított, működőképes állapotban megtekinthető, illetve kipróbálható.
A kúria összes szolgáltatásáról, a kiállítás és a látványosságok megtekintéséről információt a kúria saját honlapján találhatnak.Esküvő megrendezésére alkalmas helyszín
Megtekintések száma: 7151