Becsky-kúria - Komlódtótfalu - KASTELYOK.COM

Becsky-kúria

Komlódtótfalu históriája ötszáz éven át a Becsky család történetével fonódott össze. A település hajdan két község volt: Komlód, illetve Dombó, ez utóbbiból később Tótfalu lett. Ezt követően a két település eggyé vált, majd a 15. századtól a Becsky család birtoka lett – akiknek nemcsak itt, hanem a környéken is voltak földjeik. Sőt, további udvarházakat is építettek a környéken – Nagypeleskén, Kispeleskén, Tasnádszántón és Nagygécen.
A család a komlódtótfalui kúriát az 1800-as évek első évtizedeiben építtette, klasszicizáló késő barokk stílusban. Akkoriban minden uradalom úgy építkezett, hogy amit csak lehetett, házilag állítottak elő. Így itt is helyben készültek el a téglák, és az uradalmi erdőkből származtak a felhasznált faanyagok. Az ablaküvegek a legközelebbi üveghutából, Erdődről érkeztek. Mindössze a vasanyagokat vásárolták máshonnan, amelyért készpénzzel vagy terménnyel, esetleg élő állatokkal fizettek.
A kúria és a földbirtok 1860-ban házasság révén került a Kossuth-családhoz: 1900 körül Kossuth István lakott a kúriában, a későbbiekben két Kossuth lány lakta 1950-ig. Az államosítást követően a kúriát a helyi termelőszövetkezet raktárként használta.
Az 1990-es évek elején az addigra már romos épület tetején leégett a zsindelytető. A csupasz födém végképp azt jelentette, az épületnek lassan vége. Azonban egy nap lelkes műemlékvédők vetődtek a faluba, és látván a barokk épület romjait, célul tűzték ki, hogy megmentik a csinos kis kúriát az enyészettől. Egyesületet hoztak létre, táborokat szerveztek, majd hamarosan új tető került a épületre.
A félig kész ingatlan ezután falusi események színhelye volt. Hatalmas előrelépést jelentett, amikor bekerült az épület a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogramba. A beruházás révén nem csak az épület teljes külső homlokzata újult meg, hanem nyolc belső helyisége és pincéje, a kastélypark és a hátsó kert, az épületet övező kerítés is, valamint korszerűsítésre kerültek a közművek.
A kúria a teljes felújítását követően látogatható, benne egy kiállítás tekinthető meg.

A nyitvatartási időről, belépőjegyek áráról valamit a kiállításokról saját honlapjukról tájékozódhat.

Forrás: TravellinaSaját tapasztalataink

A kúria 2023 augusztusában nyílt meg egy tejes körű felújítás után.


Megtekintések száma: 5530