Tisza-kastély - Kocsord - KASTELYOK.COM

Tisza-kastély

A kocsordi uradalom és a kastély az évszázadok során többször is gazdát cserélt. Első ismert birtokosa a Csaholyi család volt. A település Csaholyi Anna házassága révén szállt Melith Györgyre, aki itt erődített kastélyt épített, majd azt öccsére, Péterre hagyta. A Melith család kihaltával a birtok a kincstárra szállt, majd 1696-ban a Szatmári vár tartozéka lett. A kastélyt, a hozzá tartozó parkkal együtt a későbbiekben a gróf Teleki család szerezte meg. A 19. század elején a birtok nagy része a kastéllyal és a hozzá tartozó parkkal együtt a gróf Dégenfeld család birtoka lett Dégenfeld Miksa révén, aki gróf Teleki Annát vette nőül. Később lányuk gróf Dégenfeld Schomburg Ilona (özv. Tisza Kálmánné) tulajdona lett, akitől fiára, Tisza Lajosra szállt a kúria és a hozzá tartozó park is.
Forrás: WikipédiaSaját tapasztalataink

2018 március végén készítettük képeinket. A kastély 2006-tól kórházként üzemelt, jelenleg üresen áll, le van zárva, nem látogatható. A falán még megtalálható az a márványtábla, mely Tisza István miniszterelnök 5 éves korában torokgyíkban meghalt kislányának állít emléket.


A kastély eladó

Eladásra kínáljuk a Kocsordon található egykori Tisza-kastélyt, amely 1908-1915-ig épült, romantikus stílusú kastélyépület, benne 2006-ig a városi kórház működött. Az épület 3 szintes, statikailag tökéletes, jó tetőzettel bír. Az épület belseje a kórházi funkcióknak megfelelően át lett alakítva. Jelenleg csak a felső 2 szinten kb 36-38 szoba/helység található, az alagsorban a gépészeti helységeket leszámítva a konyhán és éttermen kívül még kb 10.

Bővebb információért kérem keressen minket!Megtekintések száma: 12130