Muzsik-kastély - Dánszentmiklós - KASTELYOK.COM

Muzsik-kastély

A kastély Muzsik Lajos földbirtokos kastélya volt egészen 1947-ig. Mikor kitört a második világháború a kastély nagyhatalmú ura - az orosz katonáktól való félelmében - elhagyta a kastélyt.
A háborúnak mikor vége lett és rendeződött a dánosi emberek élete, akkor jött az ötlet a helyben élő Ménesi Árpádnak és feleségének, hogy az utcán játszó gyerekeknek óvoda kellene és erre legalkalmasabb helység a Muzsik-kastély lenne. Meg is kezdődött az átalakítás sok-sok emberi összefogással és támogatással.
1948 május 1-én ünnepélyes keretek között megnyitották az óvodát. Az első években szinte toborozni kellett a gyerekeket mert az anyukák féltették beadni csemetéiket. /kb. ebben az időben 5-10 kisgyermekkel működött az ovi.
A hetvenes évek legelején szükségessé vált a kastély felújítása és a megnövekedett gyermeklétszám miatt a kastély mellé egy új két csoportos lapos tetős épület megépítése. Az óvoda felújításában és az új csoportszobák kialakításában nagy segítséget nyújtott a helyi Állami Gazdaság és Micsurin Termelőszövetkezet. 1976-ban már négy csoport működött –mini-kis-közép-nagycsoport. 1978-ban újabb összefogás eredményeként átadták a közlekedési parkot amit napjainkban is szívesen használnak a gyerekek.
A folyamatos bővítéseknek köszönhetően 1980-90-ben a gyemek létszám már elérte a 100-120 főt. A kastély körül hatalmas szép, zöld park terül el amely minden évszakban biztosítja a gyermekeknek a környezet változásainak megfigyelését és a kisgyermekek napi mozgásigényét maximálisan kielégíti. A szakmai munka tekintetében óriási változások történtek hiszen 1999-től a helyi sajátságokra épített óvodai programmal dolgozunk. Így szakmailag önállóvá vált az óvoda. Programunk kiemelt feladata a környezeti nevelés. Óvodánk 2005-ben választott nevet a szülők segítségével, véleményükkel. Így lett óvodánk Mosolygó Alma Óvoda. Napjainkban is nagy változások előtt áll intézményünk , hiszen jelentős anyagi forráshoz jutottunk, így teljes felújításra és átalakításra van lehetőségünk.
Forrás: Mosolygó alma ÓvodaSaját tapasztalataink

2017 júniusában jártunk itt. Az épületben az óvoda működik, belül már nincs kastélyos jellege az épületnek, nem látogatható.


Megtekintések száma: 4826