Grassalkovich-istállókastély - Gödöllő-Babatpuszta - KASTELYOK.COM

Grassalkovich-istállókastély

A ma már Gödöllőhöz tartozó Babat önálló, népes település volt a XIII. századig. Pusztulását valószínűleg a tatárjárás okozta, ami után nem épült fel többé, megmaradt gyéren lakott pusztának. Itt építette fel 1750 körül I. Grassalkovich Antal barokk stílusú istállókastélyát. Az U alakú épület középső szárnyát lakásnak, az oldalsó szárnyakat juhistállónak rendezték be. I. Grassalkovich ugyanis tüdőbeteg leányát gyógyíttatta ebben a kastélyban, a juhistálló jótékony hatású levegőjével. E célból a grófkisasszony legszélső szobájának istállóval szomszédos falát felül nyitva hagyták.
A kastélyt 1820 körül III. Grassalkovich Antal klasszicizáló stílusban átépíttette. Ekkor készültek a középső rizalitot díszítő timpanonok, földművelési és állattenyésztési jeleneteket ábrázoló domborművekkel. A domborművek valószínűleg Huber József alkotásai.
A kastély jelenleg csak kívülről tekinthető meg.Saját tapasztalataink

2015 februárjában volt szerencsénk megnézni a lezárt területen lévő kastélyt a terület tulajdonosának engedélyével és vezetésével. Sajnos az épület nagyon rossz állapotban van, a tető sérülései miatt az több helyen beázik, emiatt a falakról potyog a vakolat, nagyon vizes minden, ez képein elég jól látható. Emiatt sem mertünk bemenni az épületbe, mert a málik a vakolat, minden omladozik, életveszélyes. Megcsodálni így csak kívülről lehet.
Jelenleg a terület és a kastély tulajdonosa a Gödöllői Agrártudományi Egyetem, már gondolkodnak a kastély esetleges megmentésén, az ehhez szükséges pénz előteremtésének lehetőségét kutatják, a tervek elkészítései is folyik már. Reméljük ez mind még időben sikerülni fog.
Köszönjük a telep vezetőjének a fotózási lehetőséget és az idegenvezetést!Megtekintések száma: 11608