Blaskovich-kúria - Tápiószele - KASTELYOK.COM

Blaskovich-kúria

A neoklasszicista úri lakot 1906-ban Viczián Kálmán építette, Blaskovich György és János 1912-ben vásárolta meg. Az épület MI. típusú országos védelem alatt áll, nytsz: 7371. Az épületben 1947-től állami közgyűjtemény működik: az ország egyetlen köznemesi kúriamúzeuma, amely e társadalmi réteg lakáskultúrájának országosan egyedülálló őrző- és bemutatóhelye. A díszparkot Blaskovich János tervezte, 1915-ben készült el. A korabeli kertművészetet tükröző parkban a kúria előtt kőből rakott rotunda és sziklakert magasodott. A parkot angol stílusú gyalogutak hálózták be. A parkban ültetett fákat a múzeum alapító fivérek ültették. A park 2011-ben a korabeli terv alapján felújításra került.
A kúriában jelenleg a Blaskovich Múzeum működik, a benne lévő kiállításokról, nyitva tartásról, egyéb információkról saját holnapjukról tájékozódhat.
Forrás: Tápiószele honlapjaSaját tapasztalataink

2017 júniusában jártunk itt, véletlenül tévedtünk erre a "Kincsem nyomában" elnevezésű privát kirándulásunk alkalmával. A kis kastély parkja nagyon szép, viszont az épületre lassan ráférne egy komolyabb tatarozás. Mivel nemrégiben lett új üzemeltetője/tulajdonosa az épületnek, remélhetőleg mielőbb történni fog ebben az irányban valami pozitívum.

Bent a Blaskovich múzeum működik. Ez az egész egy ismeretlen ékszer, egy gyöngyszem, maga a kastély is nagyon szép belül, sokkal nagyobbnak tűnik a rengeteg térrel, helységgel, mint ahogy kívülről látszik. A kiállítás csodálatos, nagyon sok érdekes dolog látható, mellette nagyon profi, hozzáértő idegenvezetést kapunk, ami szintén elég ritka. Egy dolgon voltunk megakadva (de nagyon), az a 15 ezer forintos fotójegy - de elég nagy élmény megnézni a kiállítást, feledteti ezt a végére.

Aki Kincsem miatt érkezett ide, az a "belső túra" végén egy külön kis szobában talál vele kapcsolatos emlékeket, díjakat. További ez irányú érdeklődés esetén érdemes utána átmenni Tápiószentmártonba a Kincsem Lovasparkba, ott van egy Kincsem Múzeum, meg rengeteg más szabadidős tevékenységre lehetőség. (előtte azért érdemes ellenőrizni neten vagy telefonon a tényleges nyitvatartást)Megtekintések száma: 10895