Zichy-kastély - Zsámbék - KASTELYOK.COM

Zichy-kastély

Történelmünk, mely valójában egy várkastély, egy szerzetesrend és egy iskola történetének szálaiból szövődött:
Intézményünk a közel 300 km 2 kiterjedésű Zsámbéki-medence középpontjában, a gyönyörű fekvésű Zsámbékon található. A község történelmi múltjának európai hírű képviselője az 1220 körül épült késő román stílusú premontrei /templom romja/ öregtemplom, valamint a mai formájában két emeletes kora barokk várkastély, melynek jelentőségét különösebbé teszi, hogy 1496 nyarán László király a budai pestisjárvány elől menekülve ide hozta magával a Szent Koronát és a koronázási jelvényeket.
1186-ban a dél-franciaországi Aynard lovag, aki III. Béla udvarához tartozott a dombra egy megerősített udvarházat épített, melyet 1200 körül kővárrá alakítottak. 1467-ben Mátyás király mezővárosi rangra emelte Zsámbékot. A vár a király birtokába került, aki később fiának, Corvin Jánosnak adományozta.
1689-ben a Zichy család vásárolta meg a zsámbéki birtokot és uradalmi kastéllyá alakíttatta. Az 1710-es években építették fel a végvári harcokban lerombolódott vár helyén a szép, emeletes saroktornyokkal díszített korabarokk várkastélyt. A XIX. század végén az időközben Óbudára települt Zichyk lakatlanul álló kastélyát a zsámbéki polgárok mentették meg a lebontástól, megvásárolva a leromlott állapotú épületet. 1904-ben a zsámbéki egyházközség az ingatlant a Keresztes nővérek rendjének adományozta, hogy a zsámbéki leányiskolát átvegyék és továbbvigyék. A rend felújította és kibővítette a kastélyt, és előbb elemi iskolát , majd tanítóképző intézetet alapított benne. Keresztes Nővérek vezetése alatt. Zsámbék a rend tartományi központjává vált és a Keresztes Nővérek magyarországi anyaháza is volt.
1949 után a szocialista államosítást követően mezőgazdasági, majd tanítóképző főiskola működött falai közt. 1993-ban a Keresztes nővérek visszakapták az épületet, ahol az Apor Vilmos Katolikus Főiskola működött. 1993 januárjában a főiskola egy többcélú intézményt, általános és középfokú katolikus iskolát és gyakorlóiskolát alapított. Az 1995/1996-os tanévben az első húsz diákkal /iskolapolgárral/ kezdődött meg az oktatás, ez volt a mai iskola elődje. A 2004. augusztus 18-i tűzeset következményeként a tanítóképző Vácra költözött, ezért a gyakorlóiskolai státus megszűnt, de iskolánk továbbra is a főiskola fenntartásában működött. 2006. augusztus 1-től az intézmény fenntartója a Premontrei Kanonokrend Gödöllői Perjelsége. A rend 1220 óta jelen van a településen. A mindenki által ismert késő román stílusban épült mára rommá vált templom építői ők, a "fehér barátok" voltak. Keresztelő Szent János tiszteletére alapították a monostort. Iskolánk névadó szentje ezért is ő.
Forrás: Zsámbéki-Zichy kastélySaját tapasztalataink

2015 augusztusában jártunk itt. A kastély 2 szárnya teljes felújítás alatt áll, teljes tetőcsere pl. rengeteg belső munka, egyebek, amit nagyon nagy tempóban végeznek, ugyanis szeptember közepén a nagy részében már oktatás lesz. A régebben itt működött Tanítóképző Főiskola 2004-ben Vácra költözött, jelenleg a Zsámbéki Premontrei Keresztelő Szent János Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény működik az épületben és tartja fenn azt.
Az ép, megnézett szárny belülről gyönyörű, amit lehet és ami megmaradt a régmúltból, azt még megpróbálják megőrizni. Feltűnő és érdekes, hogy az épületben szinte nem is lehet látni egy sarkot vagy derékszöget a falakon, mindenhol az ívek, boltívek dominálnak. Az épület külső ajtajai és kapui még eredetiek. Egy-két helyen elvétve még régi falfestések is találhatóak. Mivel itt egy oktatási intézmény működik, az épület nem látogatható! Köszönjük a fotózási lehetőséget az épület üzemeltetőjének!
Egyébként ha már a kastély miatt Zsámbékon jár az ember, érdemes felkeresni a Romtemplomot is. Ennek pontos koordinátája: 47.54929, 18.7149Megtekintések száma: 24538