Barcza-kastély - Pusztazámor - KASTELYOK.COM

Barcza-kastély

Pusztazámor kis község kb. 150 m-rel a tengerszint felett Budapesttől 28 km-re délre az Etyeki-dombság lankái és az Érdi-fennsík között, a Zámorhegy lábánál, a Zámori-patak két oldalán terül el. A faluhatártól kb. fél kilométernyire a főút baloldalán található a község legnagyobb területű nevezetessége, a valószínűleg XVIII. században épült Barcza kastély. A fennállása alatt többször is átalakított, mai formájában eklektikus stílusú épület az azt körülvevő 3 hektáros arborétum jellegű ősparkban helyezkedik el a Zámori patak jobboldalán. A nem kevés energiát és pénzt felemésztő jelentős felújítási munka után az épület ismét maradandó élményt nyújtó látványosság, amely jelenleg exkluzív lovas kastélyfogadóként üzemel. Előterében régiségbolt működik, társalgójában és impozáns nagytermében jelentős eszmei értékű műgyűjtemény található. A község társadalmi célú rendezvényeihez a tulajdonos szívesen rendelkezésre bocsájtja a kastélyt és annak parkját.
A kertre nyíló teraszról pompás kilátás nyílik a fő tisztás végén igen jó érzékkel megkomponált tavacskára, amelynek túloldalán, kis félszigeten klasszicizáló jellegű kerti pavilon áll. A csaknem 120 éves park, melyben a két kúriát összekötő, vadgesztenyefák szegélyezte sétaút húzódik, eddig ismeretlenül rejtőzködött történeti kertjeink között, pedig növénygazdagsága, festői tájképi elrendezése miatt gyöngyszeme lehetne az országos értékkategóriára pályázó kerteknek.
A nagy tisztás jobb oldali részén igazi meglepetés a látvány: egy szép vérbükk bíbor lombja előtt legalább 250-300 éves kocsányos tölgy tökéletes ágkörű (5 alsó, 5 felső), 25 m magas, 25 m átmérőjű koronája zárja a kert tökéletes varázsát.
A kastély építési korát illetően konkrét adatok hiányában csak feltételezések, illetve szakvélemények állnak rendelkezésre. Jelenlegi külsejét a XIX. sz. végén alakították ki, ugyanakkor a kastélypark több száz éves fái és berendezései egy barokk kert eredetére utalnak, ami feltételezi a főépület XVIII. századi építését. A kastély főépülete mai formájában feltehetően 1859 és 1877 között épült a korábbi épület elbontása után. A kastély második átalakítási-bővítési periódusa 1884 és 1922 között történt, amikor is elnyerte mai eklektikus formáját. Az épület kerti homlokzati oromfala toronydíszes. A kőpárkányos íves oromzatos rizalitban ülő kerti kijárat fölött íves nyitott timpanonban a Barcza család címere: korona felett három rózsát tartó páncélos kar. A pajzstakaró feletti sisakdíszen ugyancsak páncélos kar és a pajzsot kocsányos tölgyfa levelek ölelik át.A II. világháborút követően az épület a magyar kastélyok és nemesi kúriák zömének sorsára jutott. Fenntartását elhanyagolták, a különböző célú felhasználások (katonaság, templom, iskola) során jellegét csaknem teljesen elveszítette, architektúrája tönkrement, de az épületet és a parkot - hála az itt élőknek - nem rombolták szét, mert sokáig iskolaként működött. Az 1990-es évek második felében az önkormányzat a kastélyt értékesítette. Az új tulajdonos Krajcsovics János régiségkereskedő az eredeti tervek és dokumentumok alapján képzett mesterekkel restauráltatta az épületet XIX. századvégi eklektikus formájában. A felújítás során törekedtek a külső kép megőrzésére. A későbbi áttöréseket befalazták, végrehajtották az ablakok és bejáratok korrekcióját, helyreállították a kert felőli bejárat és terasz eredeti funkcióját, valamint a vakolatarchitektúrát. A fogadó 6 szobát tartalmaz, régi bútorokkal berendezve, fürdőszobákkal. Mivel állandó recepciós szolgálatra nincs lehetőség, így nem egyéni szoba kiadás a jellemző, hanem csoportok, családok részére történik az értékesítés.
Forrás: kastelyok-utazas.huSaját tapasztalataink

2015 márciusában egy csodálatos, napsütéses délután jártunk itt. A kastély tulajdonosa nagyon kedvesen fogadott minket, örömmel mutatta meg nekünk kastélya minden zegét-zugát, a gyönyörű parkot, mindent
Ahogy megláttuk ezt az egészet, egyből arra gondoltunk, hogy ez az, amire az ember titkon vágyik - egy aránylag nem hatalmas méretű, kicsit barokkos, nagyon jó, szinte eredeti állapotban lévő kis kastély, régimódi berendezéssel, ódon hangulattal, Hozzá egy arborétum szerű park, különleges növényekkel, egy hatalmas tölggyel a közepén, mellette néhány kb 250-300 éves platánfával, egy aranyos kis tóval, kápolnával, valami mese az egész.
A kerítésen ugyan megtaláljuk a kastélyfogadó feliratot, de jelenleg nem üzemel fogadóként. Ellenben nagyon szívesen bérbe adják különböző rendezvények, akár 100 fős esküvők megtartására is. Nagyon szépen köszönjük Krajcsovics Úrnak a szíves fogadtatást, csodálatos kis kastélya bemutatását, a fotózási lehetőséget! Aki esetleg kedvet kapott a helyszín bármilyen okból történő kibérlésére, kérem keresse a tulajdonost a 06-30/9649533-as telefonszámon.Esküvő megrendezésére alkalmas helyszín

Ha Önök romantikus környezetben szeretnék életük nagy és megismételhetetlen napját ünnepelni,bizton ígérhetjük nálunk ezt megtalálják. Az intim, ugyanakkor izgalmas környezet egyesíti a hangulatos belső tereket és a természeti környezet szépségeit. Kitűnő ételek, szíves és barátságos személyzet várja Önöket. 130m2-es nagytermünkben 80-100 főt tudunk asztalhoz ültetni, 80m2-es kistermünk beszélgetésre, pihenésre ad lehetőséget. A gyönyörű ősfás park közepén a 350 éves „Öreg Tölgy” teszi emlékezetessé a nagy napot. A Kastélyban 6 db fürdőszobás, antik bútorokkal berendezett szoba áll az ifjú pár, a rokonok és közeli barátok rendelkezésére. A Kastélytól 200m-re a Halmai Vendégházban 15-20 főt tudunk elszállásolni. Zárt parkoló, sofőrszolgálat. A költségek hozzávetőlegesen 1.2-1.5millió forint között mozognak, igény és megbeszélés szerint. Minden kedves megrendelőnek abszolút kizárólagosságot biztosítunk. Polgári és egyházi szertartás is biztosított. Mindez Budapesttől 30km-re az M7-es autópálya mellett. Kell ennél jobb ajánlat?
Bővebb információ itt található .Megtekintések száma: 18994