Tahy-kastély - Galgagyörk - KASTELYOK.COM

Tahy-kastély

A kastély az 1600-as évek végén épült. A Tahy családnak nemcsak a községben, de megyeszerte is jelentős szerepe volt a közéletben, mivel a család feje Nógrád megyei alispánt volt. A kastélyban több alkalommal is megyegyűléseket tartottak. Ilyenkor a megye jelentős személyiségei, birtokosai látogatnak el a községbe.
A Tahy család igen sokat tett a község fejlődése és az itt lakók érdekében. Hat osztályos iskolát építettek, mely épület ma is iskolaként szolgál. A templom az 1700-as években épült hozzá a kastélyhoz, majd a Tahy család 1815-ben hátrafelé is bővített az épületet. A Tahy-kastély, mely a legjelentősebb a helyi kastélyok közül, egy több hektáros ősfás park közepén állt, ahol lovas és teniszpálya is volt, illetve cselédházak több gazdasági épülettel egyetemben. A kúria még meglévő része mint 1200 m2 alapterületű.
A benősült Sturmann család a kocsi bejárót beépítette és a helyén hatalmas szalont alakított ki. A szalont csodálatos freskók díszítették. A második világháború idején a kastélyban katonai kórház működött. A világháborút követően államosították az épületet, benne művelődési házat és lakásokat alakítottak ki és az ősparkot parcellákba osztotta a helyi vezetőség. A helyi önkormányzat 1994 és 1996 között pályázatokon nyert pénzből felújított az épületet. Jelenleg a Polgármesteri Hivatal, gyermek- és felnőtt orvosi rendelő, a Rendőrség és Művelődési Ház található benne. A hatalmas szalon a fűtési rácsokkal mind a mai napig bejárható, bár a freskók már nem láthatóak.
Forrás: a helyi nevezetességet jelző tábla.Saját tapasztalataink

2015 januárjában jártunk itt. Az épület szép állapotban van. Az épületet rendezvényekre ki lehet bérelni, bővebb információ és elérhetőség az épület honlapján található.


Esküvő megrendezésére alkalmas helyszín

Miért pont a Tahy-kastélyban legyen az esküvő??

- mert az egész kastélyt használhatják
- hatalmas a kert, táncterem, nagyterem
- akár 150 fős lakodalom is megtartható
- nagyon jó a kastély belső elrendezése
- sok verzió lehetséges a dekorációban
- rengeteg a kreatív fotózási lehetőség
- nincs időkorlát és éjfél utáni extra díj
- a fáradt vendégek a szomszédos kúriában elszállásolhatóak

Bővebb információ a kastély saját honlapján található.Megtekintések száma: 5443