Teleki-kastély - Nagykovácsi - KASTELYOK.COM

Teleki-kastély

A Teleki-Tisza kastély a Teleki, majd a Tisza család kastélya a Pest megyei Nagykovácsiban. Később nevelőotthonként, illetve kollégiumként működött. Az állami tulajdonú épület jelenleg használaton kívül van. Az egyemeletes, magas tetős, alápincézett klasszicista épület tíz hektáros telken, ősfás parkban szabadon áll. A parkon keresztülfolyik az Ördög-árok. Műemlék, műemlékvédelmi lajstromszáma 7122. A kastély 1840 körül épült. Előbb Wattay-kastély, Teleki család, majd a Tisza család tulajdonába került. 1849 májusában Görgey Artúr itt rendezte be főhadiszállását. Többször átalakították. Tisza Lajos az 1880-as években Benedicty József tervei alapján átépíttette, ekkor került a homlokzatra a Tisza család címere. Utolsó birtokosa 1946-ban Tisza Lajos Kálmán, Tisza István korábbi miniszterelnök unokája volt. A II. világháború után államosították. 1956-ban itt volt Király Béla nemzetőrségének utolsó szálláshelye.1958-től a Vidékfejlesztési Minisztérium elődintézményeinek fenntartásában működő Erdészeti Nevelőotthonként funkcionált, ahol a településektől távol élő és dolgozó erdészcsaládok általános iskolás gyermekei kaptak bentlakásos oktatást és nevelést. 1992-ben megalakult az FVM Mezőgazdasági Szakképző Intézete és Nevelőotthona, melynek fő profilja a középfokú szakoktatás, kollégiumi nevelés, valamint szakmai tanfolyamok és rendezvények szervezése. Az intézmény neve 2004-ben FVM Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégiumra módosult. 2007-ben jogutódja a Mezőgazdasági, Erdészeti Szakképző Iskola, Kollégium és FVM Gyakorlóiskola, Piliscsaba lett. 2008-ban a kastély épületében működő kollégium megszűnt. Egy 2013 májusi törvényjavaslat szerint az állam a kastélyt és parkját a Magyar Cserkészszövetség tulajdonába adná. A cserkészszövetség az ingatlanon gyerek- és ifjúsági központot alakítana ki, ahol gyerekek táboroztatását, szabadidős és felzárkóztató foglalkoztatását biztosítanák, valamint képzéseket, nemzetközi konferenciákat tartanának. Forrás: Wikipedia


Saját tapasztalataink

2015 októberében jártunk itt. A kastély hatalmas parkkal rendelkezik, nagyokat lehet sétálni benne. Kint táblák jelzik, hogy a közeljövőben pályázati pénzből fel lesz újítva.
Az épület, az sajnos elég rossz állapotban van, ez látható képeinken is. Kívül nagyon sok helyen vizes, ázik, rohad le a vakolat, az erkélyen a karbantartás miatt a gazból már kisebb fák nőnek. Belül ahogy talán a a kollégium megszűnt, érintetlenül van minden. A műemlékvédelem a közeli felújításra való tekintettel már "próba kopácsolásokat" végzett, keresve az eredeti állapotokat tükröző freskókat, fali festéseket, fal vonalakat, egyebeket - mivel sajnos a szocialista években eléggé át lett építve az épület. Kivétel ez alól a terasznál lévő kis helység, ahol kisebb kiállításokat szoktak tartani, ott még van bent egy az emeletre felvezető elég szép falépcső, de már azon is ott a tábla, hogy ne lépjünk rá. De szerencsére a kastély teljes felújítása jövőre elkezdődhet, így van remény, hogy ez az épület is nemsokára régi fényében fog tündökölni.
A kastély jelenleg a Cserkészszövetség tulajdonában van. Érdekesség: az egyik kereskedelmi csatornán futó tv sorozatunk első részeiben ez a kastélyt adott otthont az ott üzemelő kórháznak.
A kastélynak egyébként van egy nagyon profi honlapja, ahol tájékozódhatunk a pontos történetéről, a tervezett felújításról, majd annak menetéről, a park látogathatóságáról is. Van egy facebook oldaluk is.
Jelenleg a kastély nem látogatható és köszönjük a fényképezési lehetőséget!

És 2018 májusában visszatértünk!! Legnagyobb meglepetésünkre a kastély beígért felújítása már lassan a végéhez közeledik - kívülről legalábbis így tűnik. Nemsokára egy komolyabb konferencia- és rendezvényközpontként kívánják megnyitni. Ahogy megnyílik, belső képeket is fogunk mutatni kedvelőinknek!
Fényképalbumunk második részében a felújítás előtti állapotokról találhatók képek.Esküvő megrendezésére alkalmas helyszín

Kis-, vagy nagylétszámú, elegáns-, vagy visszafogott esküvők megtartására is rendelkezünk alkalmas helyszínekkel. A maximális odafigyelést, a teljes körű szolgáltatást minden esetben biztosítjuk.

Az alábbi lehetőségek az előzetes foglalásoktól függően természetesen szabadon kombinálhatóak és messzemenőkig nyitottak vagyunk az egyéni elképzelésekre is!

Nagykovácsi Budapest városközpontjától 15 km-re terül el, fővárosunktól indulva 20-25 perc alatt gépjárművel könnyedén megközelíthető. A helyszín nagy befogadóképességéhez igazított parkoló kapacitás több mint 100 autó parkolását teszi lehetővé.

Szükség esetén a teljes rendezvény lebonyolítását is vállaljuk: a hangosítástól a cateringen át, a fotós biztosításán keresztül a díszítés kivitelezéséig. Természetesen a saját szervezővel érkezőknek is szabad utat biztosítunk elképzeléseik megvalósítására.

Bővebb információ a kastély saját honlapján található.Megtekintések száma: 6766