Podmaniczky-kastély - Aszód - KASTELYOK.COM

Podmaniczky-kastély

A Podmaniczky Kastély a domboldalon épült, U alaprajzú épület, utcasorban, cour d'honneur-jével a Szabadság tér felé fordul, középrésze földszintes, szárnyai emeletesek. Barokk és copf stílusban épült a XVIII. század elejéről és közepétől. A kastély építését pontosan 1727. május 7-én kezdték meg, Podmaniczky I.János megrendelésére. Jelenlegi formáját Jung József tervező-kivitelező mester keze alatt 1772-re nyerte el. Az U alakú épület szárnyainak emelete egy vonalban van a régi középrész ablakaival. A szárnyak végei sarokpavilonokká vannak kiképezve, mandzárdtetővel. Az épület többi részét nyeregtető fedi. A középrész belső főhomlokzata előtt terasz vonul végig, a sarkoknál homorú, középen félkörösen kifelé ívelő alaprajzzal. A kastély egykori pompájának élő bizonyítéka a Sándor-szárnyban található díszterem festése.(Kracker Lukács 1717 - 1779.) Eredeti állapotának helyreállítása az 1970-es évek végén történt meg.
Széchenyi Kastély - másnéven "Zöld kastély". Az U alakú Podmaniczky kastélyhoz a XVIII. század második felében, végén egy újabbat is építettek. A falakat egykoron zöld színűre festették, innen az érdekes név. 1920-ban gróf Széchenyi Gyula vásárolta meg, aki 1945-ig élt itt családjával. Téglalap alaprajzú, egyemeletes, középrizalitos épület. Össze van kapcsolva a régi kastély középrészének Sándor-szárny felőli sarkával. Későbarokk. Homlokzatán lapos háromszögű timpanonban kettős címerfaragvány. (Podmaniczky-Wartensleben). Mandzárdtető emelkedik a középrizalt felett. Az épület előtt terasz, kétszárnyú lépcsőfeljárattal, melyet mellvéd kerít. Forrás: AszódinfoSaját tapasztalataink

A kastély jelenleg még a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tulajdonában van, nemsokára átkerül a Forster Központhoz. Jelenleg zárva tart, nem látogatható.
Nekünk sikerült bejutnunk a megfelelő engedélyek birtokában a kastélyba és néhány fényképet készítenünk, hogy bemutassuk ezt az épületet.
A kastély gyakorlatilag egy U alakú épület, szemből nézve balra található a Sándor-szárny, jobbra a János-szárny, kívülről sárga színű vakolással. Mögötte hozzáépítve a Széchenyi-kastély, ami egy újabb típusú, újabb stílusú épület világos külsővel. Az épületben a háború után először óvónő képző, aztán általános iskola, később szakiskola működött kollégiummal. A János-szárny dísztermét átalakították tornateremmé. A kastélyban sok díszítés nem maradt, egyedül a Sándor-szárny díszterme maradt érintetlen, ami csodálatos. Fantasztikusan gyönyörű festményeket, freskókat találunk a falakon, amiket ugyanaz a festő készítette, konkrétan Kracker Lukács, aki például a noszvaji kastély freskóit is. Láttunk már rengeteg magyarországi kastélyt, de elhagyott, lakatlan kastélyban ilyen szépséget még nem találtunk - reméljük ezt valamennyire tükrözik képeink is.
Ehhez azért nagyon kellett a kastély őrzése is. Ahol egy kastélyt nem őriznek, azt nagyon hamar "szorgos kezek" elhordják. De nagyon fontos volt az is, hogy azért a Vagyonkezelő "figyeljen" az épületre és például a szükséges javításokat, pl tető- és csatornahibákat lehetőleg azonnal kijavítsa, hogy az épület ne ázzon, ne rohadjon, az állaga ne romoljon. Az is tetszett, hogy például a lehullott díszeket, a szétesett lépcső díszkorlát darabjait nem lepi be a gaz, az enyészet az udvaron, hanem rendszerezve behordták az épület alagsorába, ha ezek vissza nem is lesznek építve, de mintának a felújításnál az eredeti állapot visszaállításához nagyon jók lesznek.
Összességében megállapítottuk, hogy ez az egyik legjobb állapotban lévő "elhagyott" kastélyunk, ami remélhetőleg most a tervezett nemzeti kastélyprogramunk jóvoltából meg fog újulni és meg fog szépülni. Ez a kastély elhelyezkedése miatt is és jelenlegi állapota miatt is megérdemelné ezt.
Nagyon szépen köszönjük a Vagyonkezelőnek a fotózási lehetőséget!Megtekintések száma: 16537