Prónay-kastély - Acsaújlak - KASTELYOK.COM

Prónay-kastély

Az acsaújlaki kastélyt 1907-1910 között építtette a magyarországi evangélikus egyház akkori egyetemes felügyelője, báró Prónay Dezső lánya, Iphigéne és újdonsült veje, Patay Tibor vármegyei főispán számára a Sápivölgyi majorban.
A kastély az ötvenes évek államosítását követően 1986-ban az egyik legelső hazai kastélyszállóként nyílt meg.Az Acsa-újlaki kastély építészeti kialakítása a középkori várjelleget hangsúlyozza. Az építtető mintaképe a régi acsai kastély. A kastély az ún. saroktornyos típusúak közé tartozik, amely megoldás a felvidéki késő reneszánsz várkastélyokra jellemző. Erre utal a oldalszárny reneszánsz pártázata is. Az archaizálás az épület szerkezeti megoldásait is jellemzi, a falak szokatlanul vastagok, és minden szinten téglaboltozatos födémek készültek.
A kastély belső kialakítására már a kényelem és a reprezentáció mértéktartó barokkos megfogalmazása jellemző. A kastély főépületből és oldalszárnyból áll, a főépületben földszint és két emelet, valamint padlás helyiség található, míg az oldalszárnyban földszint és padlástér van. Az épület teljes egésze alápincézett.
A főépületben a felújítás során king-size lakosztályok, öltözőszobák, vendégszobák, fogadóterek, szalonok, könyvtár, konyhák, étkezők, valamint az ezeket kiszolgáló vizes helyiségek lettek igényesen kialakítva.
Az oldalszárnyban elsősorban a kiszolgáló személyzet részére kialakított helyiségek, kondicionáló terem, illetve újonnan létrehozott belső medence és szauna találhatók, ezen felül külső medence és hozzá tartozó kültéri jacuzzi is épült.
Forrás: Prónay-kastélySaját tapasztalataink

2013 tavaszán jártunk itt. A kastély magántulajdonban van, gyönyörű, frissen felújítás után. A park még semmilyen állapotban sincs, pont akkoriban kerestek kertészt. Belül a legmodernebb technikát ötvözték sikeresen a régmúlt gyönyörű stílusával, fényképezni sajnos nem lehetett.


Esküvő megrendezésére alkalmas helyszín

Csodaszép esküvői helyszínt kerestek? Nálunk valósággá válnak az álmok! A szertartást és a lagzit is megrendezhetitek kastélyunkban. Ha szeretnétek a szabad ég alatt kimondani a boldogító igent, akkor hangulatos, ősfás kastélykertünk ideális választás.
Ha beltéri esküvőre vágytok, akkor pedig közel 100 négyzetméteres, görög mitológiai elemekkel ékesített díszterem vár benneteket. Mindez Budapesttől csak 1 órányi autóútra!
További információért látogassatok el weboldalunkra!Megtekintések száma: 3933